Основният въпрос в газовите отношения между Русия и Украйна касае

...
Основният въпрос в газовите отношения между Русия и Украйна касае
Коментари Харесай

Милер: Украйна няма да може през тази година да подпише нов договор за доставка на газ по правилата на ЕС


Основният въпрос в газовите връзки сред Русия и Украйна касае сключването на директен контракт за доставка на газ, без решаването, на който може би няма да има опция за реверс на съветски газ от Европа, е декларирал ръководителят на „ Газпром “ Алексей Милер на конференция след годишното заседание.

„ Всъщност главният, първият въпрос е този за директните доставки на съветски газ за украинския пазар. От този въпрос зависи доста. Ако Украйна каже, че не, то надлежно от страна на Русия на границата с Украйна ние няма да имаме отговорности надлежно за газотранспортни мощности за подаване на съответни количества. Сега такива газотранспортни мощности има. Ако отговорът е „ не “, това не е просто въпрос за превозване, а ще имаме ли такива газотранспортни мощности на границата или не – Украйна би трябвало да мисли преди всичко не за преноса, а за личното си газоснабдяване. Ще бъде ли вероятен реверс, дали спадне доста, или такава опция въобще няма да има? “, е споделил той, представен от Финмаркет.

„ Въпросът за доставката на газ по директните контракти, това е също по този начин и въпрос за съотношението в цената за украинските консуматори. Украйна би трябвало да реши по какви цени би трябвало да доставя газа до своите консуматори. Дали ще е посредством доставка по реверс, който е доста по-скъп или не. Но на този въпрос също би трябвало да има отговор „ да “. Ако украинската страна прояви интерес към подписване на нов директен контракт, то цената на газа за украинските консуматори ще е по-евтина с 25 %. Затова, когато стартират да питат за пренос, за размерът на този пренос, това значи, че слагат коня пред каруцата “, е споделил ръководителят на съветската компания.

Милер е подчертал, че Украйна към този момент не е могла да подпише нов контракт за доставка на газ по европейските стандарти и по европейските условия. „ Украйна, до края на годината, до приключване на настоящият контракт няма да може да подпише нов контракт по законодателството на Европейски Съюз. Този трен към този момент отпътува, може единствено да гледат края на този трен “, е подчертал Милер.
„ Ние споделяме: подготвени сме да продължим настоящия контракт с Украйна. Но този контракт би трябвало да бъде стопански уместен за съветската страна “, е добавил той.

Председателят на „ Газпром “ е подчертал, че договарянията за подписване на нов контракт за доставка на газ и за неговия пренос през територията на страната за Европа ще стартират единствено след избирането на новото държавно управление на Украйна. В подобен случай ще може да се допусне, че за „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ има късмет да стартира договаряния от нулата. По думите на Милер, подобен вид на събитията е „ друг от нулата “.

Ако не бъде открито решение за доставките на газ за Украйна и преноса на съветски газ за Европа до приключване на настоящия контракт, то по думите на ръководителя на „ Газпром “, на новогодишните празници ще е радостно. „ 1 януари е новогодишен празник. Е, в случай че е Нова година, значи ще е занимателно “, се пошегува не по този начин занимателно Милер.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР