Основният свидетел по Делото КТБ“ Бисер Лазов твърди, че никога

...
Основният свидетел по Делото КТБ“ Бисер Лазов твърди, че никога
Коментари Харесай

Бисер Лазов, кредитираните от КТБ медии и ”невидимият” Делян Пеевски

Основният очевидец по „ Делото КТБ “ Бисер Лазов твърди, че в никакъв случай не е виждал Делян Пеевски. След затварянето на банката Лазов и обкръжението му от другите очевидци на прокуратурата вземат участие в забавни покупко-продажби по придобиване на избрани медии. Не са изключително преференциални покупко-продажбите, само че по какъв начин другояче след това зам.-главния прокурор Иван Гешев ще брани Лазов от медиите и ще твърди, че и той самия в никакъв случай не попадал на данни за финансиране от КТБ на медии свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева.
Предстои на идващото съвещание по „ Делото КТБ “ Лазов да опише за визитата си във Виена, когато се е видял за последно за Цветан Василев, само че надали ще опише кой го е чакал на летището тук и по какъв начин е отведен непосредствено в хотел „ Берлин “. Има очевидци, които познават Лазов и са били на летището. Вярно, може и да не е виждал Делян Пеевски в банката, само че това не значи, че не го е виждал на друго място.

Темата за медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, медиите към Пеевски, медиите зад него и медиите, които го назовават „ нашия издател “ е много настояща в последно време, изключително откакто „ Свободна Европа “ разгласява документи и попита зам.-главния прокурор Иван Гешев за кредитирането им от КТБ. Документите, обществените регистри и данните демонстрират друго, ние също и преди сме писали за това. Бисер Лазов не просто е виждал Делян Пеевски.

Още през лятото на 2014 година бе оповестена информация, че три компании, които са измежду едрите кредитополучатели от КТБ - " Сайга консулт ", " Булит 2007 " и " БГ корпорейшън ", са отпуснали общо 34 млн. лева към компаниите, които издават " 24 часа ", " Труд ", " Преса ", " Тема ", " Струма ", уеб страницата blitz.bg и други. Въпреки че формалният надзор на финансиращите сдружения е бил в банката, по думите на издатели бенефициенти, представени от Капитал, полученият заем представлявал " акционерното присъединяване на Делян Пеевски ".

През юли 2015 година подставено лице на Бисер Лазов купува, вестник „ Преса” и списание „ Тема. Поставеното лице е Юлия Илиева, касиерката на по този начин наречената от Лазов „ каса на Цветан Василев “. От малко известие, оповестено на 13-а страница във вестника „ Преса “, излиза наяве, че акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов в „ Обединени свободни медии “ АД са трансферирали акциите си от капитала на нов притежател – „ Интегрирани пътни системи “ АД (ИПС). Мажоритарния притежател в „ Интегрирани пътни системи “ е сдружението „ Евробилд план “, а в съвета на шефовете влизат Юлия Илиева и „ Евробилд план “. Не е явен произхода на средствата за тази договорка.

Новият притежател на изданията е също дебитор на КТБ. Според информацията от Търговския указател „ Интегрирани пътни системи “ е записана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на активност строителство и ремонт на пътища и пътни уреди, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска активност и други. Дружеството дължи към 100 милиона на КТБ.

„ Обединени свободни медии “ АД, е във в действителност банкрут все още на договорката, тъй като има големи необслужвани отговорности към компанията „ БГ Корпорейшън “ в размер на над 2.5 млн. лева Кредиторът „ БГ Корпорейшън “ е изискал оповестяването в неплатежоспособност на „ Преса “ още през 2014 година Вероятно Делян Пеевски е заречен на Тошо Тошев да не връща тези милиони и по тази причина е разпоредил Лазов да придобие посредством „ Интегрирани пътни системи “ изданията. Но „ Интегрирани пътни системи “ дължи стотици милиони и също е в неплатежоспособност. През май 2015 година Националната организация за приходите постанова запор върху акциите, които „ Интегрирани пътни системи “ има в производителя на цигарени филтри и опаковки „ Юрий Гагарин “. Процедурата е подхваната поради подозрение, че то няма да заплати обществено взимане за 13 млн. лева Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния притежател в „ Интегрирани пътни системи “ – „ Евробилд план “.

Общо три са водещите компании на медийния пазар, които са получили посредством сдружения заеми от КТБ. Това са „ ГМ Прес “ АД, издател на вестник „ Стандарт”, с основен редактор Славка Бозукова, „ Обединени Свободни Медии “ АД, издател на вестник ”Преса”, с основен редактор Тошо Тошев и „ Про Нюз България “ АД. Общият дълг на издателите е към 30 000 000 лв., без дължимите лихви.

.

Снимка: Майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и Славка Бозукова

Първоначалният заемодател на „ ГМ Прес “ АД e „ Булит 2007 “ ЕООД. Сумата е към 14 000 000 лева без дължимите лихви. Кредитор на „ Обединени Свободни Медии “ АД е „ БГ Корпорейшън “ ЕООД. Сумата тук е към 3 000 000 лева, още веднъж без дължимите лихви. Кредитор на „ Про Нюз България “ АД е „ Сайга консулт “ ЕООД за сумата от към 13 000 000 лева без дължимите лихви.

И трите кредитирани издателски компании не заплащат своите отговорности, в резултат на което през лятото на 2014 година, техните първични кредитори подават молби за оповестяването им в неплатежоспособност. Но издателите не престават да не извършват отговорностите си по договорите за заем с „ Булит 2007 “ ЕООД, “Сайга консулт “ ЕООД и „ БГ Корпорейшън “ ЕООД, вследствие на което самите им кредитори се трансформират в неизрядни длъжници на КТБ.

Явно обезпокоени, че може въпреки всичко някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат заменени от синдици, квесторите на КТБ подават претенции за оповестяване в неплатежоспособност на „ Сайга консулт “ ЕООД и „ БГ Корпорейшън “ ЕООД. Както се вижда от резултата – прекомерно късно. Както знаете, квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов бяха назначени от Българска народна банка в затворената банка, а сега са обвинения за занемареност „ в изключително огромни размери “.

Как се включва Бисер Лазов и дружината му тук? Чрез няколко финансови схеми, елементарни, само че ефикасни, Лазов става заемодател на трите издателски компании. Лошото за изданията е, че и новите им кредитори също са неизрядни длъжници на КТБ АД. „ Интегрирани пътни системи “ е заемодател на „ Обединени Свободни Медии “ АД, „ Консулт АВ “ ЕООД на „ ГМ Прес “ АД, „ ТЦ-ИМЕ “ АД (където различен основен очевидец по делото КТБ – Теодора Танева) на „ Про Нюз България “ АД. Тази скица никого не тревожи, тъй като всички са над тези неща.

Например компанията на Венелина Гочева – „ Про нюз”, издател на „ 24 часа”, има получен заем от 6,5 млн. евро от компанията „ Сайга консулт”, която е кредитирана от КТБ. Тази компания дължи на банката общо над 60 млн. лв.. Когато месец-два преди да затворят банката компанията потегля да си желае парите от Гочева, тя отхвърля да получи нотариалната покана. Докато „ Сайга Консулт” към момента не е в неплатежоспособност, прави действия в съда да разгласи „ Про нюз” на „ 24 часа” в неплатежоспособност. Тогава се намесва „ ТЦ-ИМЕ “. Управител на компанията е един от сегашните очевидци против Цветан Василев – Теодора Танева. Появява се в делото на Гочева, демонстрира контракт, че е купила дълга на Гочева от „ Сайга Консулт” и по този начин компанията на Гочева се избавя от банкрут.

За ориста на издания четем по страниците им, там се вижда кого назовават „ нашия издател “, към кого са ориентирани плювалниците им и в случай че някой желае, може да ревизира финансирането им през годините.

А Бисер Лазов в никакъв случай не е виждал Делян Пеевски. Гешев очевидно постоянно ще твърди, че по „ Делото КТБ “ Пеевски го няма на никое място. Всичко това обаче са думи, хвърлени в публичното пространство. Както споделят бабите „ хвърляй брашно, прави мъгла “.

Екип Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР