Основният собственик Красимир Дачев не пожела да коментира причините за

...
Основният собственик Красимир Дачев не пожела да коментира причините за
Коментари Харесай

"Свилоза" може да бъде отписана от борсата

Основният притежател Красимир Дачев не пожела да разяснява аргументите за отписването

© Георги Кожухаров Още по тематиката
По-малко дивиденти, само че постоянна рентабилност

Публичните компании ще разпределят към 140 млн. лева от облагите си, което е с 46% по-малко от рекордната 2017 година
20 юли 2018
" Монбат " и " Свилоза " ще разпределят дивиденти

Акционерите на двете сдружения ще получат общо 8.5 млн. лева
2 май 2018
" Свилоза " регистрира над три пъти по-висока облага

Увеличено произвеждане и по-високи цени на продукцията на дъщерното " Свилоцел " са аргументите за растежа
28 фев 2018 Производителят на целулоза " Свилоза " възнамерява да се отпише от борсата. Мажоритарният притежател " А.Р.У.С холдинг " (80.67%) насочи търгово предложение към дребните акционери, откакто е подписал съглашение за обща политика по ръководство с миноритарния " KDB Люксембург " на 10 октомври.

Двете общо имат 93.26% от капитала на компанията, а останалите са в дребни притежатели - близо 4000 физически лица. Обявената цена на акция е 4.7 лева, което беше малко над цената при оповестяването, което резонно докара и до повишаване. Днес акциите на компанията са нагоре с малко над 2% до 4.7 лева междинна цена (към 15.00 часа).

Предстои предлагането да бъде утвърдено от Комисията за финансов контрол, която може да не го блокира, само че може и да го върне за преразглеждане и издание на нова цена. Изпълнителният шеф и главен акционер Красимир Дачев (контролира " А.Р.У.С холдинг " ) не пожела да разяснява аргументите за желанията за отписване пред " Капитал ".

Компанията се развива доста добре, като през предходната година консолидираните й доходи набъбнаха с 20% до 121.3 млн. лева, а облагата близо 3 пъти до 13.8 млн. лева Тенденцията продължава и към края на полугодието, като облагата е малко над 19 млн. лева при 12.8 млн. година по-рано.

" Свилоза " даже предложи за първи път в борсовата си история дял – 1 млн. лева, само че от неразпределената облага, или по 0.031 лева на акция. Причината е, че на самостоятелна основа тя е на загуба за предходната година. Пазарната капитализация е 150 млн. лева, само че сдружението е от едва ликвидните. Ако тя се отпише от борсата, ще е следващата огромна компания която прави това - последно това стана с " Биовет " при започване на 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР