Основният риск при едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" е високата сеизмична

Основният риск при едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" е високата сеизмична ...

Ядрен експерт предупреди за голяма опасност около АЕЦ "Белене"!.

Основният риск при едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" е високата сеизмична активност и това не бива да се отрича, защото се знае отдавна. Това сподели в предаването "Лице в лице" по bTV експертът по атомна енергетика Георги Касчиев.

,,В доклада на БАН заключението е такова че България няма нужда от нови ядрени мощности'', посочи Касчиев и добави, че реакторът за Белене е стар, поради което нито е най-добрият, нито най-сигурният за експлоатация.

,,На инвеститора не му трябват държавни гаранции, ако знае, че ще спечели от този проект. Става въпрос за задължително изкупуване на електроенергия по фиксирани цени, с 4-пъти по-високи от тези на АЕЦ "Козлодуй'', допълни по темата икономистът Мартин Димитров.

По думите му V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят до 2040 г.

,,Освен това вече има нови технологии. Да строиш ядрена централа в днешно време е като да си купиш каляска при наличие на автомобили'', заяви Димитров и добави, че България разполага с огромни количества електроенергия, която можем да изнасяме, но няма кой да я купи, независимо че е евтина.

Източник: blitz.bg