Основният риск при едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" е

...
Основният риск при едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" е
Коментари Харесай

Ядрен експерт предупреди за голяма опасност около АЕЦ "Белене"!

Основният риск при едно вероятно строителство на АЕЦ "Белене " е високата сеизмична интензивност и това не трябва да се отхвърля, тъй като се знае от дълго време. Това показа в предаването "Лице в лице " по bTV специалистът по атомна енергетика Георги Касчиев.

,,В отчета на Българска академия на науките заключението е такова че България няма потребност от нови нуклеарни мощности'', уточни Касчиев и добави, че реакторът за Белене е остарял, заради което нито е най-хубавият, нито най-сигурният за употреба.

,,На вложителя не му трябват държавни гаранции, в случай че знае, че ще завоюва от този план. Става въпрос за наложително изкупуване на електрическа енергия по закрепени цени, с 4-пъти по-високи от тези на АЕЦ "Козлодуй'', добави по тематиката икономистът Мартин Димитров.

По думите му V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй " могат да работят до 2040 година

,,Освен това към този момент има нови технологии. Да строиш нуклеарна централа в днешно време е като да си купиш колесница при съществуване на автомобили'', съобщи Димитров и добави, че България разполага с големи количества електрическа енергия, която можем да изнасяме, само че няма кой да я купи, без значение че е евтина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР