Основният противник на ГЕРБ на предстоящите местни избори ще бъде

...
Основният противник на ГЕРБ на предстоящите местни избори ще бъде
Коментари Харесай

Борисов набързо произведе ДПС в основен враг на ГЕРБ

Основният съперник на ГЕРБ на идните локални избори ще бъде Движение за права и свободи, а полето на конфликта посред им - т.нар. смесени региони. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов във вторник. „ Българска социалистическа партия ги няма. Битката сега, в случай че има борба, е в смесените региони сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, не в София “, сподели Борисов пред bTV.

Това изказване пристигна в миг, в който водачът на ГЕРБ разясняваше своя някогашен заместител в партията Цветан Цветанов. През септември Цветанов непосредствено упрекна партийното управление, че се готви да отстъпи позициите на ръководещите в смесените региони на придвижването на Ахмед Доган. Това провокира остра реакция от членовете на Изпълнителната комисия - висшия действен орган на ГЕРБ, които увериха, че партията ще води борба с Движение за права и свободи за „ всяко обитаемо място “. Сега същото повтори и Борисов, който в качеството си на ръководител на Изпълнителната комисия беше най-силно уязвен от нападките на някогашния №2 в ГЕРБ.

 

Цветанов приказва нелепости “

 

Борисов, който преди няколко месеца твърдеше, че „ Цветанов си го обичам като дете “, в този момент отсече, че той въобще не му липсва. „ Защото изговори нелепости, които не му вършат чест... Не чаках толкоз бързо да заприказва против сътрудниците и партията “, разочаровано показа вождът на ГЕРБ. Поводът за думите му бяха точно прогнозите на Цветанов, че ръководещата партия ще отстъпи на Движение за права и свободи. Борисов за следващ път омаловажи ролята на своя някогашен заместител за триумфите на ГЕРБ в предишното: „ Г-н Цветанов, когато се кандидатирах за кмет, изобщо го нямаше тогава. Нито би трябвало да се надценява моята роля, нито на Цветанов, нито на който и да било “. И енигматично му предложи: „ Да върви напред, само че да не ни дава оценки. Защото той по-добре от доста други знае защо става въпрос “.

 

Манолова идваше по-често в Министерски съвет, в сравнение с в кабинета си “

Гневно Борисов отхвърли изказванията на някогашния омбудсман, че била жертва на гонене от своите политически съперници, и я упрекна, че в предишното прекарвала повече време в Министерския съвет, в сравнение с в личния си кабинет. И загатна, че Манолова ще работи по същия метод, в случай че загуби изборите: „ Такива нелепости и обиди хвърля против мен, а си мисли, че тогава отново ще подвие опашка и ще каже: било каквото било, бяха избори, дай в този момент да си работим отново дружно “.

 

Българска социалистическа партия са като кукувица “

За следващ път водачът на ГЕРБ упрекна социалистите, че се страхували да поемат отговорност и по тази причина не издигали лични претенденти на изборите. „ Българска социалистическа партия са като кукувица в този момент. Те търсят къде да снесат по едно яйчице някъде и застават встрани. Ако бие това яйчице, хоп - и ние сме кукувицата! Ако не бие - а, не, не, това няма нищо общо с мен! Това вършат те “, подигра се Борисов с левите.

 

" Апартаментгейт " ни разруши “

 

Аферата „ Апартаментгейт “ е била тежък удар върху ГЕРБ, само че партията е възвърнала доверието на жителите, които повярвали, че поредицата имотни кавги били „ случайност “, стана ясно от обясненията на Борисов. „ В евроизборите видях краха в очите и трябваше да се намеся. Този „ Апартаментгейт “ ни разруши. Тежко репутационно ни удари. И асансьори, и къщи за посетители – какъв брой зам.-министри и депутати отстраних, единствено и единствено хората да повярват, че това е било инцидентно и не е жанр... Победата на изборите сподели, че повярваха и утвърдиха този метод на деяние “, предостатъчно установи министър председателят.

 

Човешката нелепост е безкрайна “

 

С тези думи Борисов разяснява учредяването на партията на шоумена Слави Трифонов „ Няма такава страна “. С намерено неспокойствие министър председателят изясни, че Трифонов непозволено се е възползвал от позицията си на тв водещ, с цел да популяризира бъдещия си политически план: „ Няма такава страна, в която всяка вечер, в най-гледаното време, години наред да си промотираш партията, без никой да ти задава въпроси. На кой различен му е разрешено това? “ Борисов предвижда, че бъдещата групировка на шоумена бързо ще се изхаби: „ Ние знаем единствено сценаристите му, а когато разберем претендентите му за министри, зам.-министри, регионални шефове, депутати, внезапно ореолът ще изчезне или най-малко мощно ще бъде надупчен, както моя, а и на доста други “.

 

" Или тераса, или консулска работа "

Борисов се заканил на Пламен Георгиев - бившия началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ, че в случай че не събори противозаконната си тераса, няма да го прати за общоприет консул във Валенсия. „ Много работа е приключил за страната, доста врагове си е основал, до момента в който е конфискувал имущества в интерес на страната, само че не мога да понасям да ми се задава подобен въпрос за някаква тераса. Влязъл е на хората в очите, махай жалбата, бутай противозаконното и си гледай работата. Не може такава тематика да ми стои на вниманието месеци наред “, сопнато разгласи министър председателят. А на въпрос за какво Георгиев отива тъкмо във Валенсия, отговори: „ А къде да е? Да го пратиме в тези, на които им е взел милиардите, да се разправят с него на улиците? Във всички бели страни такива хора на такива позиции се оставят по-късно няколко години на друга работа “. Той дефинира познанията на Георгиев по британски език като „ съвършени “, а за испанския даде обещание да помоли Христо Стоичков да го изпита.

 

За Цацаров положително, за  Гешев - нищо

„ Не. Не. Ние тогава повече ни се искаше Бойко Найденов да стане, защото с него като зам. основен прокурор бяхме работили доста по-дълго. “ Такъв беше отговорът на Борисов на напомнянето за изтеклите записи, на които някогашният прокурор Николай Кокинов му споделя: „ Ти си го избра “, за сегашния началник на държавното обвиняване Сотир Цацаров. „ Изборът беше добър и мисля, че той направи сполучлив мандат “, ласкаво се изрече водачът на ГЕРБ за Цацаров. Той обаче отхвърли да разяснява претендента за негов правоприемник Иван Гешев, провокирал публично неодобрение и улични митинги, с обяснението, че „ прокурорите са си го избрали “ и партиите не трябва да се месят.

 

ХЕМ НЕ Е ПОДВЕЛ МЕДСЕСТРИТЕ, ХЕМ ПАК ОБЕЩА ДА ИМ ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

" 2009 година за опазване на здравето са дадени 2 634 367 000 лева 2019 година са дадени 5 256 736 400 лева ", илюстрира за следващ път премиерът тезата си, че парите в системата не са малко. " Няма в този момент болница без най-съвременна инсталация ", похвали се Борисов. Затова и съгласно него при над 5 милиарда лева бюджет обещаните за заплати на медицинските сестри 50 млн. са 1% и въпросът не е в тези 50 млн. лева.  " Ние идната година ще дадем в бюджета над 300 млн. повече. Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С голямо почитание се отнасям към лекарите и медицинските сестри “, съобщи Борисов във връзка обвиняванията, че е излъгал сестрите.

През април поради митингите на медицинските сестри кабинетът гласоподава спомагателни пари в бюджета на здравното министерство, а Борисов тогава изясни, че " стопанската система се развива, пораства и въз основата на това можем да си позволим да приемем плана за добави разноски по бюджета на Министерство на здравеопазването. Това са към 50 млн. лева за повишение заплатите на медицинските сестри ". После се оказа, че парите са понижени до 6 млн. лева

„ Обещах да дадем 50 млн. лева и ги дадохме през здравната каса! “, сподели по този мотив той пред bTV. Парите обаче бяха главно за растеж на цените на лекуването в педиатрията. На въпрос дали е правилно страната да се бърка по този метод в НЗОК, при положение че тя е самостоятелна институция, Борисов отвърна: " Разбира се, че ще споделяме на здравната каса да даде тези пари. Защо всяка година ние доплащаме на здравната каса? “. Бюджетът на НЗОК за 2019 година обаче сочи, че бизнесът и работещите са внесли 2.8 млрд. лева осигуровки, а страната - 1.4 милиарда лева

Борисов пое и ангажимент предвидените 200 млн. лева допълнително в бюджета на НЗОК за болнична помощ следващата година да отидат за по-високи заплати на сестрите. " Поемам уговорката. Кога не съм поемал и по кое време не съм си ги изпълнявал?! ", отсече министър председателят, явно забравяйки най-пресния образец точно със сестрите, които не престават да настояват, че заплатите им не са увеличени макар обещанията на ръководещите от пролетта насам.

" Няма в този момент болница без най-съвременна инсталация ", похвали се Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР