Основният проблем в системата на МВР е висшият и среден

...
Основният проблем в системата на МВР е висшият и среден
Коментари Харесай

Бивш шеф на СДВР: Основният проблем в МВР е висшият и среден ръководен състав

Основният проблем в системата на Министерство на вътрешните работи е висшият и междинен управителен състав, защото образованието не е задоволително и надлежно това въздейства директно върху активността на цялото полицейско ръководство или пък на цяла дирекция, в тази ситуация вървим догоре и стигаме до министерството.

Това разгласи в ефира на Euronews PrimeTime някогашният началник на Столична дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов.

" След като не са положени задоволително старания за реформирането на тази система, стигаме до такива кампанийни резултати. В последната една година бяха заменени шефовете на съвсем всички дирекции. Това е една вълна, която се практикува при промяна на политическото управление, при която наред с политическите назначения се отстраняват и положителни експерти. Системата претърпява един трус, който никога не въздейства добре на мотивацията на състава, който извършва своите отговорности на улицата и е в директно отношение по противодействието на престъпността ", разяснява още Йорданов.
Акцията по тестването на чиновници на Министерство на вътрешните работи за приложимост на опиати е кампанийност, счита Йорданов и напомни, че и преди служителите на реда са били тествани за опиати, само че проблемите в системата остават.

„ Не е това пътят, по който би трябвало да се върви “, счита някогашният началник на Столична дирекция на вътрешните работи.

" Това е казус – от 9 районни ръководства да смениш началниците на 7 от тях. Освен една показна акция, това не взема решение нищо, тъй като под тези началници има много йерархични звена, които реализират директния и непосреден надзор ", сподели още специалистът.
„ Полицаят е лицето на сигурността в страната и е неприемливо да се замесва в сходни произшествия “, разяснява той във връзка неотдавнашен случай край София, при който служител на реда блъсна дете на пешеходна пътека и избяга, а след това пробра с дрегер открива 0.5 промила алкохол в кръвта му.

„ Три часа за алкохолна са доста време. С тази проба въпросният чиновник пада под границата на алкохол в кръвта, над която се носи наказателна отговорност “, означи Йорданов.

„ Не бих споделил дали сходни случаи зачестяват. Проблемът е главно в подбора на фрагментите - назначение и последващото образование и надзор “, уточни някогашният началник на Столична дирекция на вътрешните работи.

Той поддържа връщането на наредбите отпреди 1997 година, съгласно които президентът да назначава и освобождава всички висши ръководители в системата на Министерство на вътрешните работи.

Йорданов дефинира като смешни и жалки оправданията дадени от служителите на реда по отношение на несполучливия арест на Георги Семерджиев единствено седмица преди той да провокира тежката злополука на бул. „ Черни връх “ в София.

„ Смешно и тъпо. Такива оправдания демонстрират потенциала на полицейските чиновници, които са ги дали “, разяснява Йорданов.

Той въпреки всичко не счита, че Семерджиев се е употребил с полицейски чадър на високо равнище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР