Основният проблем на българската гора не е толкова незаконната сеч,

...
Основният проблем на българската гора не е толкова незаконната сеч,
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията по горите: Незаконната сеч не е основният проблем на българските гори

Основният проблем на българската гора не е толкоз противозаконната сеч, а жестокото крадене посредством разнообразни измами, съобщи новият изпълнителен шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев по Българска национална телевизия.

Той изясни, че постоянно злоупотребите стават при описването на качеството на изсечената дървесина. „ Добита е хубава дървесина, а се изписва като такава за огрев. Тоест – заплаща се на горското или на кмета два пъти по-ниска цена “, изясни той.

Дунчев също по този начин съобщи, че множеството търгове са били нагласени и действително няма наддаване и конкуренция сред компаниите, които вземат участие в тях. Според него това се случва, тъй като компаниите се разбирали и да играят дружно, като по този метод страда бюджетът и обществото.

Дунчев още сподели, че няма по какъв начин измамите да стават без знанието на горските. „ Те може и да не вземат участие в схемите, само че знаят за тях “, добави той. Директорът обърна внимание, че сега има 3200 горски, което прави приблизително по 10 000 декара гори на човек, което значи, че няма по какъв начин да има първокласен надзор.

В същото време обаче  е мит, че българските гори понижават. Според него в противен случай – те са се увеличавали всяка една година през последните 50-60 години, като единствено през последните 5 години има повишаване с 500 000 декара. Основна причина за това са самозалесилите се земи, които са изоставени от хората в последните 30 години.  

Данните на Агенцията демонстрират, че горите нарастват с 14 млн. кубика всяка година, като в това време се секат по 8 млн. кубика – а в случай че се добави противозаконната сеч – те стават общо 9 млн. кубика. Сред аргументите за лимитираната противозаконна сеч е обществения  надзор и нарасналата опция жителите елементарно и бързо да подават сигнали от всяка една точка.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР