Основният проблем, който се вижда е, че тази година Бюджета,

...
Основният проблем, който се вижда е, че тази година Бюджета,
Коментари Харесай

Представители на пациентски организации: Трябва да има и обратна връзка с болните

„ Основният проблем, който се вижда е, че тази година Бюджета, защото съм член в Надзорния съвет, е с 1 милиард лв. плюс. Проблемът е, че в реалност НЗОК се пробва да даде повече средства за първична и профилирана болнична помощ – дали това ще се случи действително, занапред ще забележим. Когато обаче се прави оценка активността на един шеф на лечебно заведение, в тази ситуация на „ Пирогов “, би трябвало да забележим дали се е нараснал достъпът на пациентите. Дали в това лечебно заведение за 30-40 пациенти се грижи една здравна сестра или за 5 пациенти се грижи една здравна сестра. Колко лекари се падат? Колко бързо се обслужват тези пациенти и те задоволени ли са? Това са главните въпроси, които не се изследват. “

Това разяснява ръководителят на УС на Българската асоциация за протекция на пациентите юрист Пламен Таушанов в ефира на „ NOVA “. Той е част и от Надзрония съвет на НЗОК. Според Боряна Ботева , ръководител на Организацията на пациентите с ревматологични болести, е ужасно, че ще има повече пари за опазване на здравето, само че би трябвало да я има и противоположната връзка от страна на пациентите , тъй като до нея достигали сигнали, че услуги, които се заплащали от НЗОК, не достигали до тях.

„ Например проучване на витамин D, което от септември месец НЗОК стартира да заплаща, действително огромна част от лекарите настояват, че това не се заплаща, „ не мога да ви дам посоки “, „ не, нямаме задоволително посоки “ или има някакви други административни аргументи, заради които до пациента това не доближава. Или да вземем за пример няма лаборатории, които са сключили контракт, с цел да могат да правят това проучване. Така че действително на процедура нещата може би не се случват, както са на доктрина “, изясни тя.

Няма да бъдат използвани 62 милиона лв. от по този начин наречените „ медицински действия “, съобщи адв. Таушанов. Според него те се „ стискат “ и няма пояснение за какво не се вършат. По думите му и двете пациентски организации желаят НЗОК да стартира да заплаща биомаркерната диагностика .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР