Основният проблем е къде ще живее детето, ако се разделите.

...
Основният проблем е къде ще живее детето, ако се разделите.
Коментари Харесай

Какви са рисковете, ако решите да имате дете с чужд гражданин?

Основният проблем е къде ще живее детето, в случай че се разделите. Случаите, в които съдът би трябвало да взема решение сходни проблеми нарастват през последните години. Ето историята на Мария, чиито 4-годишен наследник може да бъде върнат в ЮАР, където живее татко му, само че не и тя.

Мария няма брак с бащата на детето, не са живели дружно. От раждането си момченцето е единствено с нея. Не е получавала прехрана от бащата.

Мария Лучанска: Проявяваше неучтивост, имаше принуждение, имаше заповед за отбрана преди да тръгнем.
Преди година взела решението да напусне Южна Африка дружно с детето, и съгласно нея той не възразил. След заминаването ѝ бащата завежда дело за право на контакт с детето, а по-късно за връщане му в ЮАР по Хагската спогодба. Делото се гледа в Софийския градски съд, който постановява точно това.

Маргарита Бояджиева - юрист: Неизвестно къде ще бъде върнато това дете в Южна Африка. Майката не живее там, нормалното местоживеене на детето се намира на друго обитаемо място от това, в което живее бащата.
Според юрист Бояджиева това не е изолиран случай.

Маргарита Бояджиева - юрист: В доста от делата по Хагската спогодба съдът с лека ръка разпорежда връщането на децата в " нормалното им местонахождение ", там откъдето идват.
Това, съгласно нея, се случва, защото методът на съда е фиктивен и не се изследва къде фактически детето ще се усеща най-добре, както допуска самата Хагска спогодба.

Маргарита Бояджиева - юрист: Интересът на детето е съхранен там, където то усеща сигурността, обичта, а не да съблюдаваме единствено буквата на закона. Мария Лучанска: Това решение на съда просто е шокиращо, не мога да го схвана. Не мога да остана непрекъснато там, не желая да остана непрекъснато там, тъй като нямам семейство нямам работа, нямам къща.
Мария се надява на идната инстанция това решение да бъде анулирано и 4-годишният ѝ наследник да остане с нея в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР