Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме

...
Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме
Коментари Харесай

Mинистър Кралев: Правителството отпусна 25 млн. лева за изграждане на физкултурни салони

Основният приоритет в региона на младежта и спорта, който заложихме в програмата за ръководство на третия кабинет на Бойко Борисов, е построяването на физкултурни салони в учебните заведения. С днешното решение на Министерски съвет за разпределяне на средства в размер на 25 милиона лв. заявяваме ясно, че желаеме да превърнем в действителност предизборното си заричане от 2017 година за възстановяване на изискванията за спортуване на младежите във всички обитаеми места в страната. Това сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред медии след днешното държавно съвещание.

" Днес е един прелестен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, тъй като започваме реализирането на една стратегия, която не е правена в България от десетки години. Още при започване на втория ми мандат като министър на младежта и спорта заявих обществено убеждението си, че всяко българско дете има право на равни условия за спорт. Това е в основата на построяването на здрава нация. Моята позиция постоянно е била в тази посока - да възстановим пирамидата, по която се построява българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма по какъв начин да чакаме съществени триумфи ", уточни той.
В страната ни има голям недостиг на такива уреди - над 400 са учебните заведения, в които няма построени физкултурни салони.

Училищата, в които ще бъдат построени и оборудвани физкултурни салони, са включени в лист, утвърден от министъра на образованието и науката. Основните критерии, по които са определени тези учебни заведения са най-много брой на възпитаници, които нямат условия за упражняване на часове по физическо образование и спорт в учебно заведение. Под внимание е взето и дали има опция за създаване на физкултурен салон на територията на учебното заведение.

Списъкът е от 50 учебни заведения, от които 39 са общински, а 11 са държавни. Най-голямото е в Пловдив - СУ " Найден Геров " с 1292 възпитаници, най-малкото е в Асеновград - ОУ " Ангел Кънчев " с 393 възпитаници. С реализирането на този първи стадий на програмата ще бъдат обхванати 30 554 възпитаници.

Кралев изясни, че към този момент има основани идейни планове за създаване на физкултурни салони като прогнозната оптималната цена е до 1 милион лв. за всеки с включено цялостно съоръжение и климатизация.

Цената на всеки салон зависи изцяло от акомодацията към съответния терен и потребностите на всяко едно учебно заведение. Реализирането на плана за създаване на физкултурен салон във всяко от тези учебни заведения ще зависи главно от учебното управление, от управлението на общината, в която се намира учебното заведение и от изпълнителя на плана. Проектът планува изцяло оборудвана зала с от две до четири съблекални, две училищен стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение.

Салонът е с височина от осем метра и обща площ на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра според от потребностите и опциите на учебното заведение. Размерът на административната част - от 150 до 220 кв. м. По думите на спортния министър, до двадесет дни се чака плановете да бъдат изцяло и в детайли създадени.

След това плановете ще бъдат изпратени за координиране до съответните общини, в които ще бъдат построени физкултурните салони. Успоредно със периода за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на реализатор по съответните места. Избраните реализатори на плановете ще получат изцяло и в детайли направен и координиран със съответната община план, който ще бъде подготвен за осъществяване. " Надяваме се до една година да открием първите физкултурни салони по програмата ", съобщи още Красен Кралев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР