Основните замърсители са транспорт и битово горене, есенно-зимният сезон е

...
Основните замърсители са транспорт и битово горене, есенно-зимният сезон е
Коментари Харесай

Лорита Радева: Нужни са стандарти за горивата за битово отопление

Основните замърсители са превоз и битово горене, есенно-зимният сезон е интервалът, в които се получават превишения на замърсяване на въздуха в София, сподели ръководителят на Комисията по запазване на околната среда Лорита Радева.


Освен финните прахови частици се вършат опити и то сполучливи да няма никакви други превишения в София, сподели Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се употребяват за битово отопление.
Лорита Радева, Комисията по запазване на околната: Това е самодейност на Столична община да вкара стандарти по повод качеството както на въглищата, по този начин и на дървата, които се оферират на пазара. Не бива да се оферират мокри дърва, които утежняват качеството на въздуха, не би трябвало и въглищата да са с високо пепелно наличие.
Друга мярка за София за секване на замърсяване на въздуха е преобразяване на центъра в пешеходна зона и потребление повече на градския превоз. Като последна мярка е и прекосяването към безвъзмезден градски превоз.

Пловдив също има сходни индикатори като тези в София поради превоза и битовото отопление.
Елена Найденова, гл. специалист екология и ръководство на отпадъците - Пловдив: Наблюдава се усъвършенстване на качеството на въздуха в града, само че има несъмнено още какво да се желае.
Ще има ограничения за смяна в битовия бранш, изключително горивния, ще има създаване и хигиена на уличната инфраструктура, ще се поддържат зелени площи и създаване на нови, добави Найденова.

В Русе пък има съвсем двойно превишение на фините прахови частици във въздуха, което е притеснително. Основно се следи през отоплителния сезон, сподели специалист по премерване на замърсяване на въздуха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР