Основните съперници в надпреварата за кмет на София в пореден

...
Основните съперници в надпреварата за кмет на София в пореден
Коментари Харесай

Манолова нападна Фандъкова за обществените поръчки в София

Основните противници в конкуренцията за кмет на София в следващ неприсъствен спор. Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Подкрепеният от Българска социалистическа партия претендент Мая Манолова упрекна настоящия градоначалник, че ще похарчи непрозрачно 80 млн. лева за електробуси два дни преди провеждането на вота.

"Възникват въпроси за какво тези поръчки са оповестени, едната на 27 август, другата на 9 септември и ще бъдат отворени 2 дни преди изборите. При това едната поръчка, която сякаш е незабавна, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври, само че с смяна в параметрите на процедурата датата е планувана за 23и октомври. Става дума за харчене на голям запас. 80 милиона лв. за двете поръчки, който ще се изразходи непрозрачно, тъй като липсва разискване дружно с жителите, липсват претекстове за какво поръчката е дефинирана по този метод. Самите условия, заложени в процедурите, са ограничаващи и съгласно специалисти те са готови за избрани претенденти ", изясни Манолова пред публицисти в столицата, без да посочва имената на въпросните специалисти.

Бившият омбудсман позволява, че датите са подбрани по този метод, с цел да няма време да се развихри скандал с авансово избрания спечелил претендент.

"Смятам, че не е почтено ред столичани Фандъкова да афишира своята партийна листа на ГЕРБ в общински лечебни заведения, сякаш вършейки работата си като кмет, правейки сякаш неотложни инспекции да анонсира претендентите в листата, употребявайки позицията си на кмет, мисля, че това не е честно към столичани – да използваш общината за предизборна акция, да си представяш листата, по време на инспекции в общински лечебни заведения ", продължи с нападките си Манолова.

В отговор претендентът на ГЕРБ и настоящ кмет Йорданка Фандъкова уточни, че се тормози, че през последните седмици Манолова приказва единствено за публични поръчки и за какво се вършат в този момент. "Обществените поръчки са средството и инструментът да можем да осъществяваме обектите на града. Аз различен законов метод не зная, в случай че Манолова знае различен, дано да го каже ", добави Фандъкова.

Тя счита, че съперникът й не е осведомена за изискванията и периодите по оперативните стратегии.

"Ако се съобразяваме с изборите, това значи да лишим града от тази голяма опция - това са 217 милиона лв., които ние успяхме да защитим по оперативната стратегия. Има си периоди, би трябвало да се работи без значение от всевъзможни избори. И последно да я успокоя още веднъж - в действителност протоколите и приключването на тези поръчки, за които тя приказва, ще бъдат със периоди, които ще бъдат по времето на новоизбрания кмет. Така че явно тя се интересува извънредно доста, знае кой ще завоюва, знае кой би трябвало да завоюва, аз не зная, аз такава информация нямам. Така че в действителност съм обезпокоена от това, че с сходни цели може да се блокира развиването на града и да се изгубят и да се изгубят европейски средства ", разясни Йорданка Фандъкова и посочи, че лобира софиянци да дишат по-чист въздух.

От изявлението й се разбра, че става дума за закупуването на 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 нови трамвая. Превозните средства ще бъдат закупени със предпазени средства по европейските стратегии.

"Какво по-важно от това да можем 100% да подменим рейсовете с по-екологични, да можем 100% да подменим тролейбусите, като най-екологичният превоз е електротранспорта и, несъмнено, да продължим подмяната на трамваите, като превоза, който дружно с метрото прави транспортната съгласуваност ", заключи Йорданка Фандъкова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР