Основните рискове пред "Херти" АД - Шумен остават увеличението на

...
Основните рискове пред "Херти" АД - Шумен остават увеличението на
Коментари Харесай

Българска следа във винарската индустрия

Основните опасности пред "Херти " АД - Шумен остават нарастването на цените на главните материали и понижаване на оперативната облага. Евентуален риск би зародил пред сдружението след излизането на Англия от Европейския съюз по отношение на оперирането на дъщерната компания там. В тази посока са подхванати съответните ограничения - следене на разноските и паричните потоци, усъвършенстване на броя на личния състав, на работните процеси и други. Това излиза наяве от счетоводните документи за финансовото положение на "Херти " АД през трето тримесечие на тази година.

Именно около "Херти " откриваме българска диря в разногласието, който обхвана винарската промишленост в последните години - коркови запушалки или винтови капачки са по-добри за затваряне на бутилките с вино? Фирмата е измежду десетте най-големи производители, а новаторските й артикули с марката HL са познати в над 50 страни по света. Важно е и разнообразието, които предлага - над 90% от всички типове и размери алуминиеви капачки, употребявани на пазара. В своята област компанията е един от водачите с годишни продажби от към 1 милиарда броя.

През последните години от ден на ден се постанова международната наклонност за потреблението на алуминиеви винтови капачки за бутилиране на вино. И те завоюват все по-големи територии, най-много с помощта на напъните на страните винопроизводителки от Новия свят. Те употребяват алуминиеви винтови капачки за бутилиране и на бели, и на червени виновност. Още по-хубавото е, че България през днешния ден е измежду водачите в този сегмент от опаковъчната промишленост.

Основната активност на компанията е обвързвана с производството на алуминиеви винтови, пластмасови и композитни капачки и дозатори.

А тази специализация на "Херти " донесе положителни вести за акционерите на шуменската компания. Приходите й от активността нарастват с 6.70% на годишна база, като главен принос за това имат продажбите на лична продукция - алуминиеви капачки. Това пък усилва и оперативната облага на компанията.

Продажбите на "Херти " се осъ­ществяват главно за външния па­зар. Сред страните от Европейския съюз най-големият пазар за компанията е Франция, а идващите по значение страни, в които изнася са Англия, България, Германия, Русия и останалата част от континента, които образуват общо към 61% от оборота.

Въпреки високата конкурентност на пазара на продукция на "Херти " и отрицателното въздействие на повишаващите се цени на суровините в международен мащаб, сдружението резервира позициите си и упованията са да реализира по-високи пазарни дялове и оборот в края на тази година. Все отново главната част от материалите за производството се купуват по борсови цени, върху които сдружението не може да въздейства.

Пазарите, на които "Херти " оперира, са мощно конкурентни и се следи мощен напън за намаляване на крайните цени, демонстрират числата в мениджърския отчет на компанията.

Стратегията за развиване включва разширение и допълнение на гамата от артикули, създаване на нови такива, както и намаление на себестойността им.

Днес съществени акционери в шуменската компания са "ИГМ холдинг " - Австрия, с дял от 33.27%, Александър Юлиянов - ръководител на съвета на шефовете, с 33.22%, Захари Захариев - основен изпълнителен шеф, с 25.23%, и Елена Захариева - със 7.99% от капитала на "Херти " АД към края на отчетния интервал. Останалите бумаги са благосъстоятелност на дребни вложители.

Причините за потребление на алуминиевите капачки при винопроизводството са доста:

елементарно се отварят и наново се затварят;
преграда са за проникването на О2 в бутилките;
защищават виното от смяна на усета и аромата, породени от корка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР