Основните промени в Наредбата се отнасят към търговията на имитиращи

...
Основните промени в Наредбата се отнасят към търговията на имитиращи
Коментари Харесай

Край с шашмите с палмовото масло! От 14 януари всичко лъсва...

Основните промени в Наредбата се отнасят към търговията на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко. Според закона те би трябвало да са опаковани в потребителски опаковки още на стадий произвеждане в предприятието и под тази форма да се оферират в комерсиалната мрежа на страната. Те би трябвало да бъдат подредени на обособени щандове или обособени места с надпис „ Имитиращи артикули “, на които е неразрешено да се оферират млечни артикули, оповестява „ Агрозона “.
 

Освен това на етикетите си имитиращите артикули, съдържащи в състава си мляко, които са в непосредствена непосредственост до наименованието на продукта, наложително би трябвало да се показва „ имитиращ артикул “. Ясно би трябвало да бъдат обозначени и съставените елементи, които са употребявани като частични или цялостни заместители на млечните съставки. От Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) акцентират, че шрифтът на тази информацията би трябвало да е задоволително разбираем. Всички тези условия са в действие от средата на предишния месец. За тези имитиращи артикули, които са пуснати на пазара, чието етикетиране не дава отговор на условията, могат да се оферират на пазара до привършване на количествата, само че не по-късно от 14 януари 2019 година
 
Над 110 000 инспекции за вярно етикетиране са осъществени за 2018 година

При осъществяването на плановия формален надзор инспекторите от БАБХ  наблюдават за  готовността на обектите за използването на новостите в нормативните условия във връзка с Наредбата за характерните условия към млечните артикули. След приключването на гратисния интервал за от 27 август до 12 септември 2018 година са осъществени инспекции във всички предприятия,  произвеждащи млечни или имитиращи артикули.  Именно при тях е открито, че производителите създават продуктите, които са заявили. Тематичните инспекции за осъществяването и спазването на написаните в Наредбата правила не престават. От БАБХ припомнят, че етикетирането на храните е неизменима част от осъществявания формален надзор. Проверка за етикетирането на храните се прави в обектите за произвеждане, за търговия и заведенията за публично хранене.
 
От началото на година инспекторите от „ Контрол на храните “ в страната са направили над 110 000 инспекции в тези обекти. Проверки се правят и по сигнали на жители, свързани с качеството и сигурността на храните. При определяне на несъответствия се подхващат написаните в законодателството административно наказателни ограничения.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР