Основните проблеми в българската среда за предприемачите са, че акцентът

...
Основните проблеми в българската среда за предприемачите са, че акцентът
Коментари Харесай

Проф. Кирил Тодоров: Огромна част от фирмите са оцеляващи

Основните проблеми в българската среда за бизнесмените са, че акцентът не е прецизен. Проблемът е, че голяма част от компаниите са оцеляващи, те би трябвало да бъдат подкрепени, изключително тези с капацитет. Това сподели проф. Кирил Тодоров, който взе участие в Международна конференция „ Предприемачеството – мотор на социално-икономическото развиване ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Отбелязваме 30-годишнината от основаване на Съюз за стопанска самодейност ”, уточни ръководителят на ССИ Гълъбин Гълъбов за това за какво вършат тази конференция. „ Съюз за стопанска самодейност е първата неказионна организация, която е съдружие на частните бизнесмени за отбрана ползите на техните членове ”, уточни той. Гълъбов сподели, че са поканили техни интернационалните сътрудници от ESBA, които ще създадат свое изнесено съвещание на управителния съвет. „ Поканили сме изтъкнати практици и преподаватели в тази област като проф. Кирил Тодоров, проф. О’Нийл. Така че те ще споделят своя опит във връзка с това по какъв начин компаниите се оправят по света и в България с провокациите пред предприемачеството ”, уточни ръководителят на ССИ.

В програмата на конференцията има и пленарен отчет на тематика: Предприемачество – мотор на социално-икономическото развиване: импликация за България. Докладчик е проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, ръководител на УС на Българската асоциация за развиване на мениджмънта и предприемачество, шеф на Институт по предприемачество при УНСС.

Той сподели пред медиите, че доста от главните провокации пред българските бизнесмени са и в другите страни, само че тук има много и характерни провокации. „ Например, към момента няма построена предприемаческа просвета и когато кажеш бизнесмен, може би в множеството хора към момента има отрицателни чувства, а към този момент не е тъкмо по този начин, имаме доста съумели наши бизнесмени ”, сподели проф. Тодоров. Той уточни, че главните проблеми в българската среда за бизнесмените са, че акцентът не е прецизен. „ В момента всички ръководещи, които идват приказват за основаване на нови компании, а като компании, брой на хиляда поданици, както е признато да се мери, ние сме към междинното равнище в Европа. Проблемът е, че голяма част от компаниите са оцеляващи, те би трябвало да бъдат подкрепени, изключително тези с капацитет ”, сподели той. Второ, по думите му – съвсем никой не приказва за растящите компании. „ Те са няколко %, даже % и нещо, малко варират, обаче там е високата добавена стойност, никой не се занимава с тях ”, съобщи професорът. Той сподели още, че доста значимо е да се сложи на една постоянна основа предприемаческото обучение.

На конференцията бяха връчени Годишни награди на Съюза за стопанска самодейност за предприемачество и бизнес в България.

Сред наградените в категория „ Корпоративна обществена отговорност ” беше наградена ЗК „ Лев Инс ”. „ През 2018г., в края на 2018г. в действителност стартирахме много съществени начинания, които очевидно дадоха своите плодове за миналите 12 месеца и очевидно това е видяно и бяхме прелестно сюрпризирани от премията ”, сподели Валентин Илиев шеф „ Автомобилно обезпечаване ” и член на УС на „ Лев Инс ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР