Основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС, заяви

...
Основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС, заяви
Коментари Харесай

Европейският парламент призова за защита на правата на ромите

Основните права на ромите остават непрекъснато нарушавани в Европейски Съюз, съобщи през днешния ден Европейският парламент в резолюция, призната в Страсбург. Отчитат се обилни спънки пред достъпа на това малцинство до обучение, настаняване, до пазара на труда и опазването на здравето. Екологичен потенциал насочва апел за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални тактики след 2020 година, се показва в известие на институцията.

Ромите би трябвало да бъдат по-добре показани в медиите, държавните институции и политическите организации, декларират евродепутатите. Екологичен потенциал упорства за по-силни ограничения за битката против антиромските настроения в Европейски Съюз. Настроенията против ромите са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се показва в "насилие, тирада на омразата, употреба, стигматизация " и дискриминация, се показва в признатия текст.

Училищната изолираност, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и опазването на здравето, са измежду основните спънки пред ромите в Европа. Екологичен потенциал отбелязва изключително тежкото положение на младите роми, измежду които нараства броят на тези, които не работят и не учат.

Евродепутатите приканват Европейската комисия и страните в Европейски Съюз да предложат ясни и обвързващи цели, периоди и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са нужни обилни публични средства и човешки сили за постигането на тези цели.

Екологичен потенциал приканва за приобщаване по правилото за равенството сред половете и потреблението на ориентиран към децата метод в стратегическата рамка на Европейски Съюз. Евродепутатите упорстват за нараснало присъединяване на представители на ромите и неправителствени организации в правенето на политики за приобщаване.

Екологичен потенциал отбелязва нуждата да се отбрани и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е апел за характерни цели против дискриминирането, както и ограничения за включване на ромите в политиките за запазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на Европейски Съюз би трябвало да бъдат употребявани за възстановяване на изискванията на живот и бъдещите благоприятни условия на ромите, означават евродепутатите. Те приканват страните в Европейски Съюз да проучат злоупотребите със съответните фондове и да подхващат правни дейности против нарушителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР