Основните показатели за развитието на епидемията от коронавирус показват трайно

...
Основните показатели за развитието на епидемията от коронавирус показват трайно
Коментари Харесай

COVID ситуацията в София се влошава, а заболеваемостта е далеч от рекордната

Основните индикатори за развиването на епидемията от ковид демонстрират трайно утежняване в София, сподели инспекция на " Дневник ". Най-големият град в страната поради многото инфектирани. Макар обстановката да е надалеч от пиковете на вълните от ноември 2020 година и март 2021 година, натискът върху Спешна помощ и персоналните лекари се ускорява, свободните кревати в лечебните заведения понижават, а процентът имунизирани в столицата е по-висок от този за страната, само че прекомерно надалеч от 70-те %, които дават обещание някаква форма на колективен имунитет.

, чиято цел е да спрат разпространяването на болестта. Сред тях са прекратяване на груповите извънкласни занимания в просветителните и културни центрове, затваряне на стадионите за аудитория, ограничавания за влизането на малолетни в моловете (повече за рестриктивните мерки ). Заведенията към този момент ще продължат да работят без смяна, следвайки леките ограничения на национално равнище, които са в действие от 7 септември. Резултатите от тях могат да се чакат най-рано след две седмици - толкоз е срокът, в границите на който до момента управляващите чакаха резултат от стягане на ограниченията.

Заболеваемостта потегли внезапно нагоре Към 13 октомври нарастването на записаните случаи в София на едноседмична база е 25%. На 12 октомври в града са регистрирани 951 случая - това е към една четвърт от всички случаи в страната (3469).

Числото на новоинфектираните всеки ден е трицифрено от средата на август и от този момент наклонността е единствено да пораства, въпреки и гладко. От неделя насам София е в тъмночервената Коронавирус зона (в която са областите с записана заболеваемост от над 500 случая на 100 хиляди души за интервал от две седмици) - с 561 случая към 13 октомври. Според експерти към този момент индикаторите не дават съображение да се счита, че е доближат пик, след който ще следва закъснение на заболеваемостта. Лекари пък разясниха в последните дни, че навлизането в есенния сезон и комбинацията със сезонния грип евентуално ще усложни в допълнение ситуацията, както стана предходната година. София води отчетливо по смъртност в страната, като за последните две седмици от COVID-19 в столицата са умряли 124 индивида.

По данни на зам.-кмета Дончо Барбалов имунизирани са към 30% от жителите на София.

Натиск за персоналните лекари и Спешна помощ

За сериозността на обстановката, който изиска в столицата да бъдат наложени най-строгите рестриктивни ограничения, познати от първата Коронавирус вълна през 2020 година - всичко да бъде затворено, като се изключи хранителни магазини, аптеки и магазини за артикули от първа нужда. Миндов се обоснова, акцентирайки, че обстановката пред кабинетите на джипитата сега е трагична.

" Стълпотворения от деца, възрастни, Коронавирус заболели, цялостно комплициране на потоците, никакъв ред, разбъркване на заболели от всички възрастови групи. Кошмар е сега, изнемогваме ", сподели той пред Българска национална телевизия. Миндов алармира, че коли за спешна помощ обикалят по лечебни заведения, като към този момент има и човек, умрял в кола за спешна помощ. Ситуация позната от предходните талази в страната.

" Все повече хора се разболяват. Потокът от заболели не стихва. Идват деца, възрастни, уплашени хора с положителни резултати. Системата се задъхва, лечебните заведения са претъпкани. Има и доста смъртни случаи. " Такава картина на четвъртата Коронавирус вълна разказва и доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз. Пред " Нова телевизия " тя уточни, че лекарите са безпределно изтощени, имунизациите не вървят с нужните темпове и доста хора не са предпазени от вируса.

Според информация на Българска национална телевизия, като се базира на диалози с шефове на диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, някогашните поликлиники) има дефицит на антигенни проби, с които се диагностицират хората със признаци на COVID-19 в откритите профилирани зони, без пациентите да заплащат за проучването. По тематиката на брифинг зам.-здравният министър Александър Златанов отговори, че в Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) има над 10 хиляди антигенни теста, които ще бъдат разпределени на ДКЦ в столицата.

Пред " Дневник " представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска съобщи, че към този момент повече от месец повишението на повикванията към екипите е осезаемо.

" Почти двойно скочиха общият брой на сигналите по отношение на тези, които нормално имаме. Доста хора заради суматоха или друго ни викат за домашни прегледи. За да са спокойни, че ги е прегледал доктор, вместо да оставят незабавната помощ да обслужва незабавните положения. Това доста затруднява нашата работа. Хората не вършат работа сред персоналните лекари и незабавна помощ. Спешните медици нямат право да изписват терапия, не издават предписания ", разяснява тя.

Данните ѝ сочат, че за денонощие всички повиквания са сред 300 и 380 и наклонността е да се стигне до 400. Сунгарска напомни, че при предходните талази сигналите са стигали до 600. Коронавирус повикванията варират, стигайки до повече от 100. Впечатленията на незабавните медици са, че постоянно посещават хора, които към този момент са стигнали до доста тежко положение и като че ли по-бързо се влиза в такова.

Кадровият проблем в Спешна помощ пък остава, като лекарите работят и в почивните си дни, с цел да се попълня дефицитът в другите смени.

След многото случаи от есента преди година Спешна помощ е купила радиостанции и устройства към тях, с които са снабдени 16 лечебни заведения в столицата. Така екипите в колите за спешна помощ споделят с тях за моментната наличност на свободни кревати, съгласно която се преценя къде да бъде закаран пациентът.

" Трябва да се има поради, че доста хора отиват сами в лечебните заведения, хоспитализират ги и наличността на кревати се трансформира в миг, в който колата за спешна помощ пътува към болничното заведение. Направен е максимумът за стиковане, само че обстановката е динамична ", сподели тя.

" Кадровият запас не е липсващ единствено в Спешна помощ, а и в цялата здравна система. Да се изнудват тези, които не престават философски да работят и да дават всичко от себе си с цел да оказват помощ за другите, а тези други сами не пазят себе си, става прекомерно тежък дисбаланс ", разяснява Сунгарска.

19 свободни интензивни кревати в лечебните заведения

По данни на здравния заместник-министър Александър Златанов в София към 13 октомври са разкрити 1569 кревати за лекуване на пациенти с COVID-19. От тях 1338 са за неусложнени пациенти, а интензивните са 231. Заети са 1236 от всички кревати, измежду които 212 за интензивно лекуване. Това значи, че за хора в тежко положение с потребност от интубация и реанимационни грижи столицата разполага с едвам 19 кревати.

, че в незабавната болница са преобразувани 8 клиники за лекуване на Коронавирус заболели. Настанените към 12 октомври са 188, в реанимация са 30 (нито един от тях ваксиниран), а свободните реанимационни кревати са едвам 6. От най-голямата болница в столицата към този момент оповестиха, че имат усложнения с личния състав, който да се грижи за Коронавирус болните.

Проверка на " Дневник " на данни, предоставени от Националната здравноосигурителна каса демонстрират, че към 10 октомври на второ място по брой разкрити Коронавирус кревати в града е МБАЛ " Св. Анна " - 150, като съгласно данните в болничното заведение към този момент са заети даже повече - 168.

В МВР-болница има 100 кревати, от които заетите са 81. Инфекциозната болница " Проф. Иван Киров " също е с съвсем привършен потенциал - 93 от 96 кревати са заети. Александровска е разкрила 96 кревати, а към този момент 75 са с настанени пациенти. 65 от 90-те кревати на Военномедицинска академия са запълнени.

Все още надалеч от върховете

Към 13 октомври 2021 година 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 431.31 на 100 хиляди души население, а в София - 561. Най-високата стойност за столицата по време на втората вълна е на 15 ноември 2020 година, когато по данни на " Дневник " 14-дневната заболеваемост в града е 1160 на 100 хиляди души население, а за третата - на 1 април 2021 година - 1041.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР