Основните партии на косовските албанци, както от властта, така и

...
Основните партии на косовските албанци, както от властта, така и
Коментари Харесай

Косовските партии: Рама да се откаже от „Малък Шенген“

Основните партии на косовските албанци, както от властта, по този начин и от опозицията, упорстват албанският министър председател Еди Рама да анулира срещата на върха в Дуръс сред Албания, Македония и Сърбия. Тя е в границите на самодейността за основаване на т. н. „ Малък Шенген “ – зона за свободно придвижване на капитали и хора сред страните в района.

Сред аргументите косовските партии да изискват публична Тирана да заеме „ нова позиция във връзка с Сърбия “ е отричането от формален Белград, отпред със сръбския президент Александър Вучич, на зверствата, осъществени от сръбските военни, полицейски и паравоенни сили по време на войната в Косово през 1998-99 година Това оповестява осведомителна организация Косова Прес.

Победителите в парламентарните избори през октомври – Движение Самоопределяне (ДС) и Демократичен съюз на Косово (ДС), както и тези, които изгубиха властта – Демократическа партия на Косово (ДПК) и Алианс за бъдещето на Косово (АБК) – са единомислещи в позицията, че районно съдействие не може да бъде обсъждано с страна, която отхвърля закононарушенията, осъществени в последните войни в района.

„ Този развой ще бъде напълно в услуга на Сърбия, а не на други страни, които настояват, че имат интерес. Ето за какво Албания би трябвало да гледа на Сърбия с очите на Косово, както я виждат жителите на Косово. Имахме контакти (с Албания) и им казахме, че Сърбия би трябвало да бъде осъдена за закононарушенията в Косово. Ние сме против такива срещи, на които Косово не участва, и против срещи с президент, който отхвърля закононарушенията, осъществени в Косово “, сподели Албулена Хаджи от Движение Самоопределение.

Срещу сходно районно съдействие е и членът на управлението на ДСК Антон Куни, който сподели, че Сърбия би трябвало да се изправи пред личното си минало.

„ За какво съдействие и за какъв „ Малък Шенген “ може да приказваме с страна, която отхвърля личните си закононарушения, страна, която не връща телата на убитите и която не потърси опрощение и в никакъв случай не се разкая за всички тези убийства, кланета и преследвания, които извърши в нашата страна? Мисля, че Сърбия първо би трябвало да се изправи пред личното си престъпно минало, което би помогнало преди всичко на нея самата, както и на мира и просперитета на целия район “, съобщи той.

Дейностите за образуване на по този начин наречения „ Малък Шенген “ започнаха през октомври тази година със среща в Нови Сад с министър председателите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич. Втората среща на тримата водачи се организира в Охрид през ноември, като срещата на върха беше планувана за 21 декември в албанския пристанищен град Дуръс.

Скептицизъм във връзка с „ Малкия Шенген “ показват и в останалите страни от Западните Балкани. Македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че тази концепция е неработеща, в случай че в нея вземат участие единствено три страни. Тази позиция ненапълно бе доказана и от посланика на Европейския съюз в Прищина Наталия Апостолова.

„ Косово все още не вижда какъв ще бъде позитивният резултат за тях от присъединяване им в една районна организация, която си слага цели, които в действителност към този момент съществуват в съглашението на всяка една от тези страни, които подписват това мини съглашение “, съобщи европейският дипломат пред БГНЕС.

„ Европейската позиция е, че каквато и да е, районна самодейност е доста потребна, само че единствено при едно изискване: в случай че в нея вземат участие и шестте колегата /Косово, Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна – бел.ред./. Когато се случи това разделяне и антагонизиране единствено част от 6 колегата към останалите, това към този момент върви против политиката на добросъседски връзки. Ние към този момент имаме Берлински развой, имаме районна икономическа самодейност. Всяко нещо, което подкрепя европейския път е положително пристигнало, само че и шестимата сътрудници би трябвало да вземат участие в него “, съобщи Апостолова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР