Основните опозиционни партии и много неправителствени организации в Турция искат

...
Основните опозиционни партии и много неправителствени организации в Турция искат
Коментари Харесай

Турция: Опозицията пуска 500 хил. наблюдатели на изборите в неделя

Основните опозиционни партии и доста неправителствени организации в Турция желаят да разположат 519 хиляди наблюдаващи с изборните секции в неделя, когато се организират по едно и също време президентски и парламентарни избори, предава Ройтерс.

Опозицията се притеснява от измами след последните промени в закона за изборите, които прекроиха електоралната карта - изключително в югоизточната част на страната, обитаема най-вече с кюрди.

Според проектите наблюдаващите би трябвало да наблюдават гласуването в към 180 000 изборни бюра в страната.

Да оставим ръководството на тези избори на бюрократите, силите за сигурност и на държавното управление, вместо на политическите партии, е обезпокоително, съобщи на конференция опозиционният народен представител Риза Тюрмен, някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Няколко опозиционни партии сътвориха приложение за смарт телефони, с което доброволците могат да се координират между тях и да рапортуват в действително време протичането на гласуването и броенето на бюлетините в секциите.

През април предходната година Реджеп Ердоган наложи посредством референдум смяна на конституцията, с която ускори пълномощията си. Правосъдието и опозицията откриха доста нередности в деня на плебисцита. Според отчет на наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа и от Съвета на Европа, към 2,5 млн. бюлетини евентуално са били манипулирани. Ердоган завоюва референдума с минимална преднина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР