Основните констатации и изводи в Сравнителния анализ на ВиК сектора

...
Основните констатации и изводи в Сравнителния анализ на ВиК сектора
Коментари Харесай

ВиК секторът остава недостатъчно ефективен

Основните констатации и заключения в Сравнителния разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат на съвещание на регулатора на 13.12.2018 година, показва през днешния ден шефът на Дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “ в КЕВР, оповестиха от пресцентъра на регулаторната комисия.

В документа, оповестен на страницата на регулаторната комисия се отбелязва, че макар законовите условия в бранш ВиК към момента не е въведен регистрационен режим. Освен това не са изпълнени и условията от 2009 година за основаване и поддържане на Единна осведомителна система за ВиК услугите и указател на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите от страна на Министерство на районното развиване и благоустройството, в това число и разпоредба за изискванията и реда за тяхното основаване поддържане. В документа регулаторът прецизира какви са отговорностите на районното министерство и общините във връзка с планирането и развиването на ВиК системите, генералните и надлежно бизнес проектите и надлежно капиталовите плограми на асоциациите по ВиК, написа 3е-news.net.

Припомняме, че на фона на този разбор през идната седмица следва КЕВР да прегледа цената на ВиК услугите в 27 обитаеми места. Планирано е нарастване за всички от януари. Най-голям скок се чака в Бургас и в София – с 10 на 100. Поевтиняване пък се възнамерява за Кърджали – с към 1,5 %. Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес проектите на сдруженията, които бяха утвърдени от регулатора. Конкретното повишаване за всеки град ще стане ясно към края на месеца, само че от предложенията излиза наяве, че от началото на идната година най-вече ще заплаща популацията в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където един куб м вода ще коства над 3 лв..
Във Враца повишаването ще бъде лимитирано до 3 лв. и 17 стотинки на куб м, защото действителната цена надвишава прага на обществената търпимост. Това се отнася и за Монтана, където се планува цена от 2 лв. и 96 стотинки за куб м. В София водата ще нарастне с близо 20 стотинки един куб м вода към този момент ще коства към 2, 60 лева

„ Държавната политика за бранш ВиК, както и държавната политика, обвързвана с дейностите по употреба, създаване, реорганизация и рационализация на вододоснабдителни и канализационни системи и уреди на обитаемоте места, се реализира от Министъра на районното развиване и благоустройството, който също по този начин реализира надзор на активността по даването на услуги от ВиК операторите с държавно присъединяване в качеството си на техен принципал ", се прецизира от създателите на отчета, като се прецизира, че КЕВР контролира качеството и цените на ВиК услугите на национално равнище, като утвърждава 5-годишни бизнес проекти и цени на ВиК услуги, и управлява тяхното осъществяване.

В сравнителният разбор са избрани следните групи ВиК оператори:

„ Големи ВиК оператори – общо 8 дружества;
- Средни ВиК оператори – общо 20 дружества;
- Малки ВиК оператори – общо 14 дружества;
- Микро ВиК оператори – общо 9 сдружения.

28-те районни ВиК оператори попадат в групите на огромните и междинните сдружения. В групата на дребните и микро ВиК оператори попадат две сдружения с държавно присъединяване, и всички общински ВиК оператори “.

В документа се разясняват новите нормативни условия за регулаторния интервал 2017 -2021 година „ Изпълнението на наредбите на Закона за водите довежда до съществени промени както във връзка с статута на ВиК системите и оборудванията (същите са обществена държавна или общинска благосъстоятелност, и следва да се отпишат от капитала на дружествата), по този начин и до статута на ВиК операторите (които от притежател на активите стават контрактуван оператор). Създават се нови институции – районни асоциации по ВиК, които имат значими отговорности и пълномощия по повод планирането на бъдещото развиване на обществените ВиК активи “.

Отбелязва се още, че„ Съгласно новата регулаторна рамка, Комисията сплотява двете производства - бизнес проект и ценово заявление в едно и приема общо решение по тях. В тази връзка сдруженията показват един електронен модел, в който са посочени параметри както на бизнес проекта, по този начин и на ценовия модел. По този метод се подсигурява вътрешна връзка и взаимозависимост сред обособените детайли, и при смяна на параметрите на бизнес проекта автоматизирано се трансформират и препоръчаните цени на ВиК услуги “, стимулират от КЕВР тази стъпка, като по-нататък се разясняват и окончателните бизнес проекти по отношение на окрупненията в бранша, новите граници на благосъстоятелност и прочие Трябва да се уточни, че въз основа на събраните данни регулаторът към този момент има цялостен обзор както за активите, по този начин и за водните количества в бранш ВиК.

Регулаторът регистрира, че сдруженията всеобщо не поддържат база данни за качеството на водата, а там където има такива то те са на хартиени носители. КЕВР е въвел условие за внедряване на указател на лабораторни проучвания за качеството на питейните води. „ Масово ВиК операторите не поддържат сходен указател, информацията се съхранява на хартиени носители и в таблици, което от една страна не подсигурява надеждност на отчетните данни, а въпреки това не разрешава на сдруженията да правят нужните разбори, респективно да възнамеряват нужните ограничения вярно.

Отчетените данни за осъществени разбори по микробиологични, физико-химични, радиоактивни и индикаторни индикатори на качеството на питейните води в огромни и дребни зони на водоснабдяване подлежат на верификация от съответната контролираща институция “, се регистрира в разбора. В частта за повреди се показва постигането и на положителни индикатори, само че и на обилни пропуски във връзка с загубите на вода.

В частта за премерване във водоснабдителната мрежа също има съществени забележки. „ Видно от отчетните данни за 2017 година, едвам 15,5% от всички водомерни зони, които би трябвало да се осъществят, са построени, или с други думи ВиК секторът е доста надалеч от постигането на дълготрайното равнище “, регистрира в разбора си водният регулатор и добавя: „ Данните демонстрират, че измерването както на входа, по този начин и на изхода на водоснабдителната система е извънредно неприятно, и това има директно отношение към високите равнища на неносеща доходи вода в България “.
Секторът, както се показва се оправя с дейностите по проучване на водопроводната мрежа и КЕВР дава доба оценка в тази част.

В сравнителният разбор КЕВР прави обзор и на енергийната успеваемост на ВиК бранша. „ Данните демонстрират, че 80,4% от цялото потребено количество ел.енергия в бранш ВиК през 2017 година е за услугата снабдяване на вода, 2,2% за отклоняване и 17,4% за филтриране на отпадъчни води.
45% от общото потребено количество ел.енергия е ниско напрежение, 54% - приблизително, и 1% е за високо напрежение. Разпределението на потребената ел.енергия по вид нарежение за услугите снабдяване и отклоняване е сходно (приблизително наполовина), а за услугата филтриране преобладаващо се употребява ел.енергия приблизително (74%) по отношение на ниско напрежение (20%). “, показват от регулатора и се регистрират както излиза наяве прекомерно високи стоности за довеждане на вода.

Потребителите пък се жалват най-вече от фактурирането на услугите за снабдяване, отклоняване и филтриране на вода. На второ място по недоволства са услугите за снабдяване на вода.

„ Оплакванията, касаещи услугата снабдяване на вода (проблеми с налягане, нарушено водоснабдяване, качество на питейната вода и други), са 30% от всички недоволства във ВиК бранша. По отношение на огромните ВиК оператори тези недоволства са едвам 17%, само че за всички останали сдружения те надвишават 60% от недоволствата.

Оплакванията, касаещи услугите отклоняване и филтриране на отпадъчни води (запушвания по канализационната мрежа, наводнения от канализация, замърсявания, аромат и гризачи, и други), са едвам 7% за ВиК бранша, като разпределението по групи оператори е сходно.
Оплакванията, касаещи фактурирането на услугите по ВиК, са общо 63% от всички недоволства за целия ВиК бранш, като за огромните сдружения този дял е 77%, за междинните е 31%, а за дребните и микро сдружения е под 20% “, се споделя в документа.

„ Данните демонстрират, че все още ВиК секторът не реализира условието за 100% отговор на писмени тъжби на консуматори в 14-дневен период. Отчетеното равнище общо за бранша е 95,9%, като равнището на огромните сдружения е над 98%, само че междинните ВиК оператори регистрират равнище под 90%. „, установяват от КЕВР.

В частта за успеваемост на разноските и събираемост се регистрират също пропуски. На процедура
събираемостта не е задоволително добра, установяват специалистите.

„ Данните ясно демонстрират, че ВиК секторът регистрира незадоволително равнище на събираемост на вземанията от консуматори и снабдители (86% за 2017 г.), като секторът е надалеч от реализиране на дълготрайното равнище от 95%. Ниското равнище на събираемост на вземанията директно рефлектира върху по-ниско равнище на доходи от оперативна активност “, се показва в разбора, като други съществени фактори са незадоволително усъвършенствани разноски, само че също по този начин и високите равнища на търговски загуби – т.е. водни количества, за които са осъществени разноски от сдруженията, само че не са обезпечени доходи от същите. Към момента притежателите на ВиК операторите не подтикват сдруженията за обмисляне на действителни ограничения за усъвършенстване и понижаване на комерсиалните загуби на вода “.

Най-голям дял от разноските на сдруженията са за доставка на вода, регистрират от КЕВР. „ Данните демонстрират, че 76,7% от общите регистрирани разноски във ВиК бранша са за услугата снабдяване на вода, 5,4% са за отклоняване и 14,2% за филтриране на отпадъчните води, а 3,6% са регистрирани за нерегулирани действия “.

По отношение на вложенията регулаторът регистрира, че „ ВиК операторите са отчели общо 95 896 хил.лв. вложения, от които 80,6% са в обществени ВиК системи и уреди, а останалите 19,4% в лични активи на операторите.

Общо 83,4% от вложенията в обществени активи са осъществени от ВиК операторите от групата на огромните сдружения “.

Според разбивката, „ 61% от общите вложения са осъществени в услугата снабдяване на вода (включително снабдяване на вода с непитейни качества и снабдяване на различен ВиК оператор), 20,1% в отклоняване и 5,3% в филтриране на отпадъчните води. Останалите вложения са ориентирани в обслужване на клиенти (общо 5,1% за доставка и монтаж на водомери на СВО, както и системи за отдалечено отчитане), както и в превоз, администрация и ИТ (общо 8,5%, в това число и обществени осведомителни системи) “. И още „ 62% от регистрираните вложения в снабдяване на вода са вложени в посоки в мрежата – реорганизация на довеждащи водопроводи (6%), разпределителна водопроводна мрежа (46%) и сградни отклонения (8%). Едва 1% от регистрираните вложения е ориентиран за зониране на водопроводната мрежа.

85% от регистрираните вложения в отклоняване на отпадъчни води са вложени в посоки в мрежата – канализационни помпени станции (11%), основни канализационни колектори (23%), канализационна мрежа (39%) и сградни отклонения (11%). Съответно 56% от регистрираните вложения в филтриране са регистрирани в пречиствателни станции.

Едва 5% от регистрираните вложения в превоз, администрация и ИТ са ориентирани за създаване или уголемение на географски осведомителни системи (ГИС) “.

„ Данните демонстрират, че ВиК операторите са обезпечили 49,6% от общите вложения във ВиК бранша, следвани от Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “ със средства от Европейска комисия и съфинансиране от бенефициенти (21,8% - планове в 3 области), ПУДООС със средства от такси водовземане и заустване (14,7% - планове в 14 области) и Министерство на регионалното развитие със средства от държавния бюджет (13,9% - планове в 19 области, както и общи проекти). “

От показаната информация може да се направи и извод за всяко от прегледаните сдружения в този относителен разбор. Там в частност може да се види, че в случай че обещано сдружение има да вземем за пример добра оценка във връзка с рехабилитация на мрежата има цялостна неефективност във връзка с присъединение към канализационната система, повредите, наводнения, енергийна успеваемост и прочие

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР