Основните кандидати за кметското място в Пловдив - Здравко Димитров

...
Основните кандидати за кметското място в Пловдив - Здравко Димитров
Коментари Харесай

Кандидатите на ГЕРБ и НФСБ в Пловдив си мерят социологическите проучвания

Основните претенденти за кметското място в Пловдив - Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов, повдигнат от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, влязоха в неприсъствен спор за това чие социологическо изследване за изхода от локалния избор е по-достоверно.

Поводът беше пуснато ден по-рано проучване на организация " Галъп ", съгласно което Славчо Атанасов би събрал 30% от гласовете на пловдивчани против 26% за Здравко Димитров на първи тур. При възможен балотаж сред двамата претендентът на НФСБ/ВМРО би събрал 47 на 100 от гласовете, а на ГЕРБ - 38%. Изследването беше предоставено на медиите като част от самостоятелната изследователска стратегия на организацията. Славчо Атанасов го разгласява в профила си във Facebook с коментар: " Добри вести, само че социологията я вършат пловдивчани в деня на изборите! "

В сряда обаче от щаба на Здравко Димитров оповестиха, че изследването на " Галъп " е " откровена операция ", тиражирана от Славчо Атанасов с " помощта на близката до Българска социалистическа партия социологическа организация " ББСС Галъп ". Това се споделя в изказване на представителя на предизборния щаб на Димитров Мирослав Беляшки. В него се твърди още, че стартирането на сходни проучвания било част от арсенала на Атанасов преди всички локални избори в града, в които той взе участие.

В края на август друго изследване на " Галъп ", съгласно което Мая Манолова би победила претендента на ГЕРБ Йорданка Фандъкова на балотаж в София, също докара до дискусия. Тогава методите на организацията бяха оспорени от социолога и някогашен член на Централната изборна комисия Цветозар Томов, който дефинира резултатите като " извънредно странни ". Веднага след вота за Европейски парламент ръководещият сътрудник на " Алфа рисърч " Боряна Димитрова разкритикува прогнозните резултати на " Галъп интернешънъл ", давани в навечерието на евровота. Тогава организацията даваше паритет и даже леко евентуално преимущество на Българска социалистическа партия пред ГЕРБ до последните дни на акцията. В последна сметка ГЕРБ завоюва изборите с разлика от близо 6% пред Българска социалистическа партия.

Контрапроучване
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР