Основните кандидати за кмет на София участваха в дебат Какво

...
Основните кандидати за кмет на София участваха в дебат Какво
Коментари Харесай

Кандидатите за кмет на София спориха как ще спасят града от мръсния въздух

Основните претенденти за кмет на София участваха в спор " Какво може да направи идващият кмет за по-чист въздух на София ". Организаторът Стефан Димитров от AirBG, организация, която следи с инсталация качеството на въздуха в цялата страна, зададе въпроса към Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, Мая Манолова, самостоятелна, подкрепена от Българска социалистическа партия, Борислав Игнатов на Демократична България, Борис Бонев от " Спаси София " и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация.

Модераторът Стефан Димитро попита всички претенденти с какъв превоз са пристигнали за тази полемика. Тя се организира във Висшето бизнес учебно заведение, което е в кв. Хладилника, зад мол " Парадайз ".

Фандъкова уточни метрото, Игнатов пристигнал с велосипед, Бонев с трамвай, Джамбазки с кола, а Манолова изясни, че живее наоколо.

Въпросът кой е най-съществен в града – пешеходецът, градският превоз, велосипедите или метрото – Игнатов и Манолова показаха пешеходците, Бонев и Джамбазки – градския превоз, а Фандъкова подсети, че сега се извършва стратегия за ремонт на тротоарите, и акцентира сполучливото развиване на метрото.

Манолова обаче я попита за какво площад " Св. Александър Невски " не беше трансфорат в пешеходна зона, а и в този момент е заплатен паркинг за коли. Не последва отговор.

Бонев запита за какво се купуват скъпи електробуси, откакто един коства колкото два рейса на газ със стандарт Евро 6. За него най-важно е всеобщият превоз да е постоянен и с по-къси шпации. " Затова трябват повече рейсове и траваи, а не да се купуват най-скъпите ".

Фандъкова му отговори, че електробусите имат място в градския превоз и скоро ще се купят от 15.

Има ли метод да се понижи трафикът в центъра?

Сериозен спор породи при въпроса по какъв начин да се ограничи трафика в центъра на София.
Игнатов уточни неговото решение – да се спрат " димящите " коли като се ревизира от КАТ съществуването на работещ катализатор. Санкцията, в случай че няма – колата да се стопира от придвижване.

" Сега са купени от Столичната общитна 17 апарата за премерване на такива коли, дадени са на КАТ, само че нищо не се случва ", даде образец Игнатов.

Джамбазки добави, че в този момент се карат коли даже с олио вместо гориво и никой не глоби нарушителите.

Бонев даде по-радикално решение на казуса – основаване на повече пешеходни зони в центъра. Той е създал план за така наречен " нискоемисионни зони " по образеца на Париж, където е учил и работил. В тях няма да се позволяват коли-замърсители.

Той даде обещание да разшири синята зона от бул. " Дондуков " на север до бул. " Сливница " като обезпечи паркоместа за живеещите там. Синята и зелената зона не са с цел да се печелят пари, а с цел да балансират паркирането и да лимитират придвижването на коли в центъра, акцентира Бонев от " Спаси София ".

Фандъкова поддържа предложенията на Игнатов и подсети, че тя вкара синята и зелената зона за паркиране в София. Нейният екип към този момент построява Вътрешния кръг на София, който включва бул. " Т.Каблешков " и ще бъде обиколен на центъра. Така ще се пренасочат колите, които в този момент минават директно през него, съобщи кметът.

Мая Манолова цитира Джамбазки и сложи въпроса Народното събрание да излезе със законова възбрана за използването на някои нездравословни горива.
" Бих сложила на референдум софиянци да решат въпроса да има ли нискоемисионни зони " разгласи тя във връзка концепцията на Борис Бонев от " Спаси София ".

Как да се осведомяват хората за качеството на въздуха?

Фандъкова означи, че данните за качеството на въздуха се получават от 7 станции в София, а неотдавна и от 22 нови датчика, сложени тук-там, посочени от научни екипи. Тя посочи, че нейната самодейност за предизвестяване на столичани за идно замърсяване на въздуха, към този момент се изследва от кметовете на доста европейски градове. Напомни и за мярката " зелен билет " от 1 лев за цялата градска мрежа в рискови дни.

Мая Манолова опонира, че от тези 7 станции – едната е на Копитото, а на Орлов мост няма. " Като омбудсман получавах доста сигнали, че тези нови 22 сензорани станции не са сложени на най-критичните за замърсяване места ", сподели тя и даде обещание, в случай че е кмет да ги сложи там.
Манолова даде обещание и да сътвори така наречен бял билет, с който в дни с изключително нечист въдух жителите да пътуват гратис в градския превоз.

Джамбазки незабавно й опонира, че предизборно елементарно се дават обещание безвъзмездни неща. Той уточни ТЕЦ-Перник като огромен замърсител на София и даде обещание да постави сензорни станции, които да регистрират това.

За Игнатов информираността на хората за качеството на въздуха е доста значима и със своите IT-специалисти, които са в листата за общински съветници на Демократична България, ще построи система за бързо осведомление на жителите. Той предлага цветово сигнализиране в алено в уеб страницата на общината, когато има рискови дни.

За Борис Бонев " зеленият билет " е мярка без резултат. Той сподели, че бързото осведомление на хората е доста значима и ще приложи практиката на Краков, в случай че стане кмет – на големи екрани в града емотикон ще се усмихва, в случай че въздухът е чист и ще се мръщи, в случай че има съществено замърсяване.

Как да се реши казусът с отоплението като замърсител?

Като максимален замърсител Фандъкова уточни битовото отопление на въглища и мокри дърва. " То е над 50% от замърсяването на въздуха в зимните месеци ", акцентира тя.

" Но за какво тогава на социалнослабите се дават ваучери за въглища и дърва ", попита Бонев и съобщи, че той ще изиска да има и ваучери за пелети и за газ. В София има 50 хиляди печки, а една печка замърсява колкото 13 автомобила, което значи 650 хиляди коли в допълнение през зимата замърсяват въздуха, разгласи той.

Фандъкова незабавно добави, че общината е имала диспути с " момчетата от " Спаси София " по тази тематика. Каза, че е говорила със обществения министър към този момент да има ваучери и за пелети.

Помощите не би трябвало да са единствено за въглища, съгласи се и Манолова.
За Джамбазки решението е да се отстранен гетата, тъй като всички нездравословни излъчвания във въздуха идвали от там.

Да има ли инсинератор за изгаряне на RDF-боклука?

Да се построи ли инсинератор за изгаряне на RDF-отпадъци в Топлоелектрическа централа " София " зад Централна гара, се оказа главната тематика за дебата отпадъците на София сред претендентите за кмет.

Бонев беше безапелационен, че инсинератор не би трябвало да има. " Ще приключа плана. Как си представяте да се горят хиляди тонове боклуци единствено на 2 км от центъра ", запита той.

" За мен отпадъците не са отпадък, а запас ", разгласи Фандъкова. Преди да сана кмет се депонираха 100% от боклука, а в този момент едвам 15%, а останалата част се рециклира. С нея се добива еленергия, сподели кметът.Бъдещият инсинератор за RDF-отпадъци ще обезпечи електричество за 70 хиляди семейства, акцентира тя.

Манолова отвърна с изказванието, че в този момент 180 хиляди тона RDF-гориво, което се създава в завода за боклуци край Долни Богров, единствено част от него се изгаряли в циментовия цех във Враца. Става въпрос за над 110 хиляди тона, които се изхвърлят в сметището в Добни Богров годишно.

Фандъкова опонира, че заводът е на гара Яна и създава толкоз боклуци, колкото могат да изгорят заводите в страната.

Игнатов обясни, че RDF е в действителност сушен отпадък, а инсинераторът е пещ, в която ще се изгаря. " Той не е доходоносен, тъй като евродирективите изискват до 2025 година 50% от сметта да се рециклира, а през 2050 година към този момент да е 70%. Което значи, че в вероятност няма да има гориво за този предстоящ инсинератор посред София ", сподели той.
Инсинератор не се прави в град в долина, каквато е София. Дава се образец с Виена, само че тя не е в долина, добави Игнатов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (146)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР