Основните инвестиции на Китай в България са насочени към селското

...
Основните инвестиции на Китай в България са насочени към селското
Коментари Харесай

“На микрониво.” В България Китай инвестира основно в селското стопанство и в производството 

Основните вложения на Китай в България са ориентирани към селското стопанство или производството. Ключовите китайски покупко-продажби включват придобиване на земя за произвеждане на храна за животни за експорт, както и към този момент банкрутиралото взаимно сдружение сред Great Wall Motors и локална компания на сглобяване на автомобилни елементи.

Това се показва в на фондация " Фридрих Науман " и Софийския конгрес за сигурност, в което се разказват връзките на Китай и България от последните 10 години. Изследването се концентрира върху геополитическите и стопански цели на Пекин и съдържа проблеми за въздействието на Китай в страните от Югоизточна Европа , оценени от локални специалисти.

През последното десетилетие връзките сред България и Китай са се задълбочили и разширили, само че без да има огромни " пробиви ”, написа в отчета. В него се показва, че Китай не съумява да се утвърди като главен вложител в България и даже не попада измежду първите 20. През 2021 година Люксембург, Австрия и Германия са първите трима вложители в страната.

Китай обаче е положил старания към повече съдействие на микрониво, в сравнение с междуправителствено равнище, се споделя в проучването. Така да вземем за пример българските общини и неправителствени организации като аграрни институти и университети приветстват икономическите обещания с отворени прегръдки, се отбелязва в отчета.

Общо 7% от българските общини (19 от 265) си сътрудничат с Китай, показва отчетът. Над 140 съглашения за съдействие са подписани и сред български и китайски университети, главно за продан на студенти, взаимни проучвания и изявления.
Чист прагматизъм, малко стопански изгоди
Според последната годишна ранглиста на Световната банка за 2020 година по лекост на правене на бизнес България е на 61-во място измежду 190 стопански системи. Чуждите вложители показват корупцията и неефективната правосъдна система като един от съществени източници на безпокойствие.

Китайските играчи като цяло са били в неравностойно състояние в устрема си да навлязат в браншове, където имаше доста по-добре позиционирани играчи, като съветски компании в енергийния бранш и локални компании за пътно строителство в инфраструктурния бранш.

Компании като China Communications Construction Company се пробваха да влязат на пазара и участваха в публичната поръчка за създаване на тунел под прохода Шипка, както и жп връзката Ихтиман-Костенец, само че баха изместени от локални компании, се припомня в отчета. В него се показва, че България не прави дейни опити за съдействие и общи планове, въпреки концепция за такива да има.

По отношение на търговията Китай е на осмо място като експортьор на български артикули през 2021 година след страни от Европейския съюз и Турция. По отношение на вноса Китай е класиран на седмо място.
Китай остава отвън полезрението
Поради неналичието на присъединяване в съществени планове и публични поръчки, Китай остава неактуална тематика за България. Имиджът му в страната не е засенчен даже от тематики като нарушаванията на човешките права в Синцзян , които остават в периферията на медийното отразяване, се отбелязва в проучването. Те се отразяват безрезервно и не са провокирали сериозна реакция в обществото. В отчета се цитира един от най-големите всекидневници - вестник “24 часа ”, който цитира държавната телевизия CGTN, съгласно която няма проблем с ислямофобията в Китай, а с тероризма.

Китай се приема позитивно в България, се споделя в отчета, като се цитира изследване на Евробарометър от 2022 година, съгласно което 50% от българите гледат на Китай позитивно (при приблизително 22% от европейците). И въпреки всичко социално-политическата прелест на Китай остава незначителна и се основава на прагматизма, написа в разбора.

В него се отбелязва, че незадоволително проучено остава двустранно съдействие в бранша на правото и сигурността. Дава се за образец екстрадицията на обвинен в корупция китайски жител, както и опит за депортиране на уйгури макар вероятните закани за живота им. А Министерството на вътрешните работи получава дарения от посолството на Китай в София, написа в проучването.

То предлага да се разработят разпореждания за съдействието в области като академичната, изследователската и земеделската, в които Китай е деен през последните години. Като се има поради, че привлекателността на Китай остава чисто икономическа, могат да бъдат насърчавани повече вложители, се предлага в отчета. “Борба с корупцията и гарантиране на върховенството на закона остават от първостепенно значение за сходни инициативи ”, се заключава в текста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР