Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха предимно

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха предимно
Коментари Харесай

Спад на борсите в Европа въпреки ускоряването на бизнес активността в еврозоната

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха най-вече намаления в ранната търговия в понеделник, водени от загубите в софтуерния бранш, до момента в който анализаторите не престават да наблюдават от близко развиването на спора сред Русия и Украйна, написа Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 1,97 пункта, или 0,43% до 458,84 пункта. Немският индикатор DAX регистрира спад от 45,15 пункта, или 0,3%, до 14 997,37 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE напредна с 4,62 пункта, или 0,06%, до 7 518,24 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали с 52,12 пункта, или 0,75%, до 6 877,51 пункта.

След като стана ясно, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският му сътрудник Владимир Путин се споразумяха по принцип за осъществяване на среща, отдадена на рецесията в Украйна, Кремъл съобщи, че към момента няма съответни проекти за среща на върха.

„ Европа ще бъде изключително наранена от спиране на комерсиалните връзки с Русия “, разяснява Улрих Лойхтман, началник на FX и стокови проучвания в Commerzbank.

Съединените щати и Англия неведнъж предизвестяват, че Русия е на път да нахлуе в Украйна, стъпка, съгласно която Вашингтон и Лондон ще провокира най-големия спор от края на Втората международна война насам.

„ Предложената среща на върха може да усъвършенства настроенията през днешния ден, само че доста неща бълбукат под повърхността “, пишат Джим Рийд, Хенри Алън и Тим Уесел от Deutsche Bank в записка.

STOXX 600 стартира търговията с отрицателни настройки, удължавайки загубите от предходната седмица на фона на възходящото геополитическо напрежение и страхове от агресивното стягане на политиката от Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки в опит за усмиряване на инфлационните опасности.

Eвропейският районен софтуерен показател SX8P се намали с 1,79% и върви към четвърта поредна сесия на спад. Секторът, дружно с европейския бенчмарк STOXX 600, прекара седем от осемте седмици от началото на годината на алено.

На пазара се отразиха данните, че бизнес интензивност в еврозоната е повишена през февруари. Общият PMI показател на HIS Markit доближи 55,8 пункта по отношение на 52,3 пункта през януари – най-ниското равнище от февруари 2021 година

PMI показателят в областта на услугите, която е водеща в района на единната валута, се увеличи до 3-месечен връх от 55,8 пункта спрямо 51,1 пункта през януари. Промишленият PMI показател набъбна до 58,7 пункта по отношение на 58,4 пункта предходния месец. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Акциите на френския производител на ваксини Valneva нарастнаха с 1,56%, откакто той съобщи, че шотландското му поделение е получило безплатна помощ от до 20 милиона паунда (27 милиона долара), за отчасти финансиране на научноизследователска и развойна активност по имунизацията на компанията против COVID-19.

Спад на Уолстрийт

Американските борсови показатели се намалиха в петък, записвайки втори следващ седмичен спад, откакто възходящото напрежение сред Русия и Украйна тормози вложителите, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 232,85 пункта, или 0,68%, до 34 079,18 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се намали с 31,39 пункта, или 0,72%, до 4 348,87 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 168,65 пункта от цената си, или 1,23%, завършвайки сесията при равнище от 13 548,07 пункта. И трите бенчмарка записаха седмичен спад от над 1%.

Напрежението Русия и Украйна продължи да играе водеща роля при придвижванията на пазара. „ Уолстрийт джърнъл “ заяви по обед в петък, че американските чиновници чакат офанзива от Русия след няколко дни.

„ Инвеститорите заобикалят да поемат опасности сега, защото има възможност опълчването сред Запада и Русия в последна сметка да докара до някакъв наземен спор “, разяснява Едуард Моя от Oanda. „ Уолстрийт ще остане нервозен, до момента в който не забележим сериозна деескалация “, добави той.

Търговията в петък беше изключително волатилна, като цените на природния газ, суровия нефт и енергийните акции поевтиняха. Цените на книжата на Schlumberger и Devon Energy се намалиха надлежно с 2,195 и 0,85%.

Най-големи загуби в Dow записва Intel, чиито акции поевтиняха с 5,32%, откакто Bank of America запази ниския си рейтинг за книжата на производителя на чипове.

Инвеститорите не престават да проучват и вероятностите за смяната в политиката на Федералния запас. Гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард продължава да приканва за по-агресивни дейности от страна на централната банка, предупреждавайки, че инфлацията може да излезе отвън надзор, в случай че Фед не вдигне лихвите доста. Булард съобщи по-рано, че Фед би трябвало да увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта през март и че желае нарастване с цялостен процентен пункт, или 100 базисни пункта, до юли.

„ Независимо дали става дума за геополитика, дали става дума за пазара на труда или за проблеми с доставките – каквото и да погледнете, всичко сочи към инфлацията “, сподели Рич Бърнщайн, основен изпълнителен шеф на Richard Bernstein Advisors, пред „ Closing Bell “ в петък.

Президентът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс сподели в петък, че не вижда никаква безапелационна причина централната банка да предприеме огромна стъпка при започване на цикъла на нарастване на лихвите, само че добави, че по-късно тя може да реши да форсира темпото на покачване.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните показатели на тържищата в Азиатско-тихоокеанския район записаха смесени резултати в понеделник, до момента в който вложителите не престават да проучват обстановката по границата сред Украйна и Русия, а Народната банка на Китай остави едногодишния си лихвен % без смяна, съобщи Си Ен Би Си.

Китайската централна банка резервира главния лихвен % по едногодишни заеми на равнище от 3,7%, отговаряйки на упованията на всички 24 финансови институции, интервюирани от Ройтерс.

На този декор в континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе остана съвсем без смяна при ниво от 3 490,61 пункта, до момента в който по-малкият показател Shenzhen Composite напредна с 14,01 пункта, или 0,61%, до 2 325,80 пункта. Хонконгският индикатор Hang Seng записа спад от 157,64 пункта, или 0,65%, до 24 170,07 пункта.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 се намали с 211,2 пункта, или 0,78%, до 26 910,87 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi регистрира спад от 0,72 пункта, или 0,03%, до 2 743,8 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се увеличи с 11,9 пункта, или 0,16%, до 7 233,6 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече понижниея в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 5,42 пункта, или 0,87%, до 618,66 пункта. BGBX40 се намали с 0,78 пункта, или 0,55%, до 141,39 пункта. BGTR30 изтри 0,15 пункта от цената си, или 0,02%, достигайки равнище от 703,60 пункта. BGREIT се задържа на ниво от 166,09 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:05 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР