Основните индекси на водещите фондови борси в Европа регистрираха повишения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа регистрираха повишения
Коментари Харесай

Зелена вълна заля световните борси в края на седмицата*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха покачвания в ранната търговия в петък, като банковият бранш бе огромния печеливш, откакто през вчерашния ден Европейската централна бака ускори битката си против инфлацията с невиждано нарастване на лихвените проценти, написа Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 5,75 пункта, или 1,39% до 419,84 пункта. Бенчмаркът бе подсилен от покачването на показателя на европейските банкови акции SX7P с 2,27% до едномесечен връх.

Немският индикатор DAX напредна със 148,54 пункта, или 1,15%, до 13 052,86 пункта. Френският измерител CAC 40 се увеличи с 89,66 пункта, или 1,46% до 6 215,56 пункта.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна със 105,73 пункта, или 1,46%, до 7 367,79 пункта, след няколко волатилни сесии, белязани от назначението на нов министър председател на Обединеното кралство в лицето на Лиз Тръс и гибелта на кралица Елизабет Втора.

Основната движеща мощ на пазара е вчерашното решение на ЕЦБ да увеличи лихвите със 75 базисни пункта – най-ясния сигнал до момента, че централната банка няма желание да забави темпото в битката с високата инфлация.

Управителят на Словашката централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Петер Казимир сподели, че инфлацията в еврозоната е „ мъчително “  висока, тъй че централната банка би трябвало да поддържа темпото на покачвания на лихвените проценти даже след две огромни, поредни нараствания.

Deutsche Bank съобщи, че чака ЕЦБ да разгласи още едно свръхвисоко нарастване на лихвените проценти през октомври.

„ За разлика от Съединени американски щати, където инфлационният напън евентуално е достигнал своя връх, в границите на еврозоната той продължава да се покачва “, сподели Лорънс Гилъм, пълководец за закрепени приходи в LPL Financial.

Инвеститорите в този момент са съсредоточени върху срещата на министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз по-късно денем, по време на която ще бъде дискутиран дълъг лист от вероятни ограничения за отбрана на жителите от стремглаво високите цени на силата с наближаването на зимата.

След като Русия спря доставките по газопровода „ Северен поток-1 “ за неопределен срок, STOXX 600 съумя да реализира незначителни облаги тази седмица на фона на възходящите разноски за живот и енергийната рецесия в района,

„ Инфлационният напън евентуално ще се утежни в близко бъдеще, защото „ Северен поток-1 “, към този момент остава затворен “, сподели Гилъм.

Акциите на Telecom Italia нарастнаха с 2,09%, откакто осведомени източници оповестиха, че компанията е покрай започване на развой за продажба на миноритарен дял в своето поделение за корпоративни услуги.

Ръст в Съединени американски щати

Основните американски борсови показатели записаха покачвания в четвъртък, до момента в който Уолстрийт прави оценка мненията на ръководителя на Федералния запас Джеръм Пауъл по отношение на продължаващата битка на централната банка с инфлацията, написа Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж от 193,24 пункта, или 0,61%, до 31 774,52 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 напредна със 70,23 пункта, или 0,6%, до 11 862,13 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq се увеличи със 70,23 пункта, или 0,6%, до 11 862,13 пункта.

По-рано в деня акциите поевтиняха по време на сесия с въпроси и отговори от Джером Пауъл в Cato Institute, по време на която той акцентира за следващ път, че централната банка ще направи каквото е належащо, с цел да се пребори с инфлацията. Той също по този начин алармира, че скоро няма да има пауза в покачванията на лихвените проценти или превръщане на посоката към намаление.

„ Историята мощно предизвестява против прибързано разхлабване на политиката “, сподели той. „ Мога да ви уверя, че моите сътрудници и аз сме мощно ангажирани с този план и ще продължим да го изпълняваме, до момента в който работата завърши “, сподели той.

На този декор банковият бранш записа облаги, като акциите на  на JP Morgan Chase, Citigroup,  Wells Fargo и  Bank of America нарастнаха надлежно с 2,33%, 2,61%, 3,17% и 3,19%.

Все отново акциите остават в низходящ тренд като цяло, защото опасенията по отношение на забавящата се стопанска система и по-нататъшните покачвания на лихвените проценти от Федералния запас отблъскват някои вложители от по-рисковите елементи на пазара.

„ Мисля, че имаме нервозен пазар в седмицата преди публикуването на данните за CPI “, сподели Арт Хоугън, основен пазарен пълководец в B. Riley Financial, визирайки доклада за показателя на потребителските цени за август, който би трябвало да бъде оповестен на 13 септември. „ Вероятно вложителите ще преминат в режим „ изчакай и виж “, добави той.

Оптимизъм в Азия

Водещите показатели на водещите фондови тържища в Азиатско-тихоокеанския район записаха покачвания в петък, следвайки мненията на шефа на Фед Джерм Пауъл, който акцентира уговорката на централната банка за изстудяване на инфлацията.

На пазара се отразиха и данните, че показателят на потребителските цени в Китай е повишен с 2,5% на годишна база през август. Това съставлява закъснение на инфлацията спрямо юли, когато показателят бе на равнище от 2,7%.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се намали с 26,47 пункта, или 0,82%, до 3 262,05 пункта, до момента в който Shenzhen Composite напредна с 13,72 пункта, или 0,65%, до 2 118,11 пункта. Хонконгският индикатор Hang Seng скочи с цели 507,63 пункта, или 2,69%, до 19 362,25 пункта.

„ Слабата вероятност за напредък на Китай и позицията на адаптивната парична политика против агресивното стягане, провеждано от Фед, ще поддържат добра поддръжка за валутната двойка юан/долар “, уточни записка Кристина Клифтън, валутен пълководец на Commonwealth Bank of Australia, визирайки офшорния юан.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 записа растеж от 149,47 пункта, или 0,53%, до 28 214,75 пункта.

Южнокорейския бенчмарк Kospi напредна със 7,82 пункта, или 0,33%, до 2 384,28 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се увеличи със 45,5 пункта, или 0,66%, до 6 894,2 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече покачвания в ранната търговия. Основният показател SOFIX се задържа на равнище от 606,64 пункта. BGBX40 се увеличи с 0,64 пункта, или 0,46%, до 140,81 пункта. BGTR30 напредна с 1,57 пункта, или 0,21%, до 732,90 пункта.  BGREIT се намали с 0,12 пункта, или 0,07%, до 182,57 пункта.

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР