Основните индекси на водещите европейски фондови борси се възстановиха в

...
Основните индекси на водещите европейски фондови борси се възстановиха в
Коментари Харесай

Ръст на борсите в Европа на фона на засилването на промишлената активност в Еврозоната*

Основните показатели на водещите европейски фондови тържища се възвърнаха в ранната търговия в петък на фона на изненадващият растеж на интензивността в промишления бранш на Еврозоната, който засенчи терзанията към комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Рoйтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се увеличи с 1,65 пункта, или 0,41%, до 403,87 пункта. Въпреки това бенчмаркът е на път да запише първия си седмичен спад от седем седмици насам. Немският DAX записва растеж от 5,60 пункта, или 0,04%, до 13 143,30 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 70,52 пункта, или 0,97%, до 7 309,07 пункта. Френският CAC 40 се увеличи с 13,87 пункта, или 0,24%, до 5 896,08 пункта.

Промишленият PMI показател на Еврозоната се увеличи до 46,6 пункта през ноември от 45,9 пункта месец по-рано. Резултатът продължава да е надълбоко под границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването, само че новината бе призната с оптимизъм от пазарите, които чакаха равнището през ноември да доближи 46,4 пункта.

PMI показателят, измерващ интензивността в бранша на услугите, обаче се намали до 51,5 пункта от 52,2 през предишния месец, като упованията на анализаторите бяха за растеж до 52,4 пункта. Това е най-слабата агресия във водещият бранш в Еврозоната от началото на 2019 година

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в Еврозоната, остана покрай равнището на застоялост, отчитайки намаляване до 50,3 пункта през ноември от 50,6 пункта през октомври. Анализаторите чакаха растеж до 50,9 пункта. Въпреки това, задържането на показателя над границата от 50 пункта се одобри положително от пазарите.

„ Данните за PMI демонстрират оптимизъм и пазарни упования, че подписването на така наречен „ първа фаза “ от комерсиалното съглашение към момента е допустимо “, разяснява Тийве Мевисен, старши пазарен икономист от Rabobank.

„ Имайки това поради, към момента не сме видели каква ще бъде реакцията на Китай към признатият от Конгреса на Съединени американски щати законопроект в поддръжка на протестиращите в Хонконг. Това ще внесе ново напрежение в договарянията и ще ги усложни в допълнение “, прибавя той.

Днес китайският президент Си Цзинпин съобщи, че Китай желае да работи за постигането на в началото комерсиално съглашение със Съединени американски щати и че се пробва да избегне нова ескалация на напрежението. Това изявление способства за облекчение на страховете, че договорката сред Пекин и Вашингтон може да пропадне.

Предстои да се разбере дали американският президент Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за Хонконг или ще му наложи несъгласие.

Междувременно акциите на италианската медийна групa Mediaset нарастнаха с 1,79%, откакто Ройтерс заяви, че френският медиен конгломерат Vivendi е подготвен да продаде каузи си във компанията на загуба, с цел да завършек на правни дебати сред двете компании, които не престават от няколко години.

Трети следващ ден на спад за Dow

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха намаления в четвъртък, до момента в който вложителите проучиха последните вести за комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 54,80 пункта, или 0,20%, до 27 766,29 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 се намали с 4,92 пункта, или 0,16%, до 3 103,54 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 20,52 пункта от цената си, или 0,24%, завършвайки сесията при равнище от 8 526,73 пункта. Това е трети следващ ден на спад за Dow и надлежно най-дългата низходяща серия от август насам. На бечмарка натежаха загубите на Boeing и Procter & Gamble, чиито акции поевтиняха надлежно с 1,21% и 1,59%.

„ Съединени американски щати и Китай не знаят какво да вършат с комерсиалната договорка ”, разяснява Ранди Фредрик, вицепрезидент на търговията и дериватите в Charles Schwab.

„ Всеки ден е нещо друго. Един ден са покрай договорка, а на идващия не са. Докато слуховете не престават да се носят и двете направления, пазарът няма да знае по какъв начин да реагира. Нещата са объркващи. “, прибавя той.

По време на телефонен диалог, за който се счита, че е извършен в края на предходната седмица, китайският вицепрезидент Лю Хъ е поканил американския търговски представител Робърт Лайтайзър и финансовия министър на Съединени американски щати Стивън Манучин в Пекин, където да продължат договарянията, съобщи „ Уолстрийт Джърнъл “.

До момента не е ясно дали от Съединени американски щати са приели поканата на Лу. Изданието обаче показва, че американските търговски представители са склонни да се срещнат с китайските си сътрудници. По същото време „ Саут Чайна морнинг пост “ заяви, базирайки се на непосредствен до администрацията на Тръмп източник, че двете страни са на „ прага “ на подписването на договорка.

Новините идват на фона на признатият от Конгреса на Съединени американски щати законопроект в поддръжка на протестиращите в Хонконг. От Пекин реагираха остро на решението и упрекнаха Съединени американски щати в интервенция във вътрешните работи на Хонконг и Китай.

Междувременно от Си Ен Би Си оповестиха, че Charles Schwab Corporation води договаряния за придобиването на TD Ameritrade. Акциите на двете компании нарастнаха надлежно с 7,33% и 16,92%. Евентуалната договорка ще сътвори компания с общи активи на стойност 5 трлн. $.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните борсови показатели на пазарите в Азиатско-тихоокеанския район не съумяха да намерят единна посока в последната сесия за седмицата на фона на спорните сигнали към комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Маркетоуч.

В четвъртък Министерството на търговията на Китай опита да разсее слуховете, че комерсиалните договаряния сред двете най-големи стопански системи в света са в невъзможност, като негов представител съобщи, че Пекин се е заел с продължаването на полемиките по главните проблеми.

Инвеститорите обаче останаха внимателни на фона на новините от седмицата, в това число признатия законопроект от Конгреса на Съединени американски щати в поддръжка на протестиращите в Хонконг.

„ Крайният период за влизане в действие на новите мита за китайския импорт на 15 декември към момента тежи на пазарите “, разяснява Куинси Кросби, основен пазарен пълководец в Prudential Financial.

„ Пазарът има потребност от удостоверение, че няма да има нова ескалация на комерсиалната война “, прибавя той.

На този декор континенталният китайски бенчмарк Shanghai Composite се намали с 18,35 пункта, или 0,63%, до 2 885,29 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite регистрира спад от 23,72 пункта, или 1,45%, до 1 607,51 пункта. Хонконгският показател Hang Seng напредна с 128,20 пункта, или 0,48%, до 26 595,08 пункта.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 записа растеж от 74,30 пункта, или 0,32%, до 23 112,88 пункта.  Акциите на Z Holdings, притежател на портала Yahoo Japan, нарастнаха с 3,95%, до момента в който тези на Nintendo поевтиняха с 3,51%, откакто Morgan Stanley намали рейтинга си за книжата на компанията.

Южнокорейският измерител Kospi се увеличи с 5,36 пункта, или 0,26%, до 2 101,96 пункта, на фона на облаги в софтуерния бранш, където акциите на Samsung и SK Hynix нарастнаха с 1,18% и 0,99%.

В Австралия ASX 200 записва растеж от 36,90 пункта, или 0,55%, до 6 709,80 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече покачвания в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира растеж от 0,43 пункта, или 0,08%, до 550,43 пункта. BGBX40 напредна с минималните 0,01 пункта, или 0,01%, до 108,69 пункта. BGTR30 се увеличи с 0,16 пункта, или 0,03%, до 493,34 пункта. BGREIT записва спад от 0,12 пункта, или 0,09%, до 128,94 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:25 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР