Основните хранителни стоки в България са поскъпнали с близо 50%

...
Основните хранителни стоки в България са поскъпнали с близо 50%
Коментари Харесай

Основните хранителни продукти - с 50% нагоре за година

Основните хранителни артикули в България са поскъпнали с близо 50% за една година. Това демонстрират данните на КНСБ. В това число влизат 20-те артикули от първа нужда, които се употребяват ежедневно, като огромна част от тях участват и на празничната софра - ориз, самун, брашно, кайма, свинско, пилешко месо и други

Поскъпването е траяло и през декември. " Високите цени водят до покачване на издръжката на живот и защото последните данни за месец декември ще бъдат подготвени към януари месец, обрисува се, че септемврийската прехрана за живот от 1320 лв. ще продължава да нараства ", разяснява пред БНР заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова.

Според данните с една минимална заплата в България може да се купи 7 пъти тази потребителска кошница от 20 артикули, а в Германия, да речем - 31 пъти.

" През предходната година, септември месец, за тези 20 артикули сме давали 65 лв., а в този момент даваме 95 лв., т.е. повишаването е с 45% ", разяснява още Иванова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР