Основните човешки терзания понякога ми се струват твърде монотонни. Или

...
Основните човешки терзания понякога ми се струват твърде монотонни. Или
Коментари Харесай

Аз знам

Основните човешки терзания от време на време ми се костват прекомерно монотонни. Или най-малко ежедневната проблематика, която остава, когато покривът към този момент не тече, има нещо за ястие и животът и здравето ти не са директно застрашени, в случай че разбирате какво имам поради.

 Забелязал съм, че – като се изключи огромните произшествия – делничните несгоди са много еднообразни. Той или тя изневеряват или се отегчават, отщява им се да работят, други балони от упоритост и фантазии също губят формата си, времето скоро стартира да не доближава, фамилията се държи неясно и плашещо, другарството бива отровено ей по този начин, апропо, човек неистово се занимава с незначителни неща, до момента в който непоправимото продължава безнадеждния си ход, гризат го възприятие за дълг и виновност и на всичко се поставя неопределеният етикет „ тревога “ – проблем, на който човек рядко има време или храброст да даде определение. Аз знам. Възможностите да не се чувстваш добре в живота си са безбройни и ги познавам, постоянно се повтарят, всяко отчаяние в обособена кутийка. Вече би трябвало да съм обръгнал, да съм намерил най-сетне отговорите, само че не съм. Няма подобаващи отговори, нали? Затова човек просто слуша.

* Заглавието " Аз знам " е на редакцията. Откъсът е от описа „ Пътуване с лек багаж “, част от едноименния алманах на Туве Янсон, публикуван от „ Жанет 45 “.

ОЩЕ... За муминтролите на Туве Янсон Туве Янсон (1914–2001) е със статут на национално богатство в родната си Финландия, макар че написа на шведски – втория формален език в страната. Зачената в Париж и родена в семейство на ваятел и художничка, тя се въодушевява от околните си за основаването на поредицата за Муминтролите – детски романи с диаболично възприятие за комизъм за чудати същества, които илюстрира собственоръчно и които й донасят международна популярност. Едва към 60-ата си година стартира да написа романи и разкази за възрастни, като сборникът „ Пътуване с лек багаж “ е най-представителният резултат от късното й творчество.

Дълги години Туве Янсон живее в елементарна дървена къщурка на каменистия остров Кловхарун – назовава го „ ядосан “, с партньорката си художничката Тулики Пиетила, като двете пътуват доста из Европа.

И до през днешния ден най-хубавият сувенир, който човек може да си донесе от Финландия, с изключение на спомен за къпане в студено езеро след сауна, са всевъзможни предмети – от чаши и чинии до тишърти и чанти, с изрисуваните от Туве Янсон изображения на Муминтролите.

За живота и творчеството на Туве Янсон може да прочетете в биографията й, написана от Буел Вестин и също издадена от „ Жанет 45 “.

Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР