Основните борси в Азия затвориха с повишения в сряда, след

Основните борси в Азия затвориха с повишения в сряда, след ...

Борсите в Азия удължиха престоя си на зелена територия.


Основните борси в Азия затвориха с повишения в сряда, след като в Китай беше регистриран най-ниският брой на нови заразени лица от началото на епидемията от коронавирус. Това повиши инвеститорския оптимизъм, че заразата скоро ще бъде напълно овладяна, информира CNBC.

В континентален Китай индексът Shenzhen component се повиши с 1,6% до 10 940,80 пункта. Показателят Shenzhen composite нарасна с 1,56% и приключи борсовата сесия на ниво от 1785,33 пункта. Бенчмаркът Shanghai composite добави 0,87% и затвори при 2926,90 пункта. Индексът на Хонконг Hang Seng отчете повишение от 0,87% при 27 823,66 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 се повиши 0,74% до 23 861,21 пункта, след като акциите на Softbank Group поскъпнаха с 11,89%. Това се случи, след като сливането на T-Mobile и Sprint получи разрешение от окръжен съд в САЩ. Softbank е мажоритарен акционер на Sprint. Индексът Topix, от друга страна, приключи борсовата сесия със слабо понижение до 1718,92 пункта.Още по тематаСи Дзинпин: Мерките за справяне с коронавируса вредят на икономикатаЕфектът „Коронавирус“ върху търговията и икономикатаНа валутния пазар: Триумф за долара, поражение за еврото

Междувременно в Южна Корея показателят Kospi добави 0,69% и затвори при 2238,38 пункта.

Бенчмаркът ASX 200 в Австралия затвори с повишение от 0,47% на ниво от 7088,20 пункта, тъй като акциите на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 4,08%.

Книжата на Blackmores се търгуваха с 12,79% по-ниско. По-рано от компанията обявиха, че отменят обещаното изпащане на дивиденти. Австрийският търговец на хранителни добавки очаква, че през тази година печалбата му ще спадне наполовина заради негативното влияние на коронавируса върху веригите му за доставка, предаде Ройтерс.

„От гледна точка на коронавируса мисля, че притесненията вероятно са достигнали своя връх“, каза Стив Брис, главен инвестиционен стратег в Standard Chartered Private Bank. "Изглежда, че ... много силните действия, предприети от властите, започват да дават резултат", добави той.

Брис заяви, че пазарите вероятно сега ще се съсредоточат предимно върху „косвените ефекти“ на мерките, предприети от властите в Китай и на други места в региона за справяне с епидемията, върху корпоративните печалби.

Към 11:27 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,99 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,674 щатски долара.

Източник: investor.bg