Основни храни в България са по-скъпи отколкото в Германия и

...
Основни храни в България са по-скъпи отколкото в Германия и
Коментари Харесай

Основни храни у нас са по-скъпи, отколкото в Германия и Франция

Основни храни в България са по-скъпи в сравнение с в Германия и Франция, където приходите на хората са доста по-високи. Цените на млякото, сиренето и яйцата в България са с 23,1% по-високи от междинното равнище за страните от Европейски Съюз, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. Това подрежда страната ни на едно от първите места измежду страните от Европейски Съюз по най-високи цени на тези храни.

Млякото, сиренето и яйцата в Германия са единствено с 2,1% по-скъпи от междинното равнище за Европейски Съюз, а във Франция даже са с близо 10% по-евтини от междинното равнище.

Оказва се, че в България тези съществени храни са с над 20 на 100 по-скъпи в сравнение с в Германия и с 36% по-скъпи в сравнение с във Франция. Същевременно междинната чиста заплата в България е 701 евро при 2870 евро в Германия и 2504 евро във Франция, демонстрират последните данни на Евростат.

Млякото, сиренето и яйцата при нас са с близо 26% по-висока цена в сравнение с в Австрия и Нидерландия и са по-скъпи даже от Люксембург, където приходите на хората са няколко пъти по-високи от нашите. Тези храни са по-скъпи в сравнение с при нас единствено в Гърция, Кипър, Дания, Литва и Малта.

По отношение на маслото и олиото България също е измежду най-скъпите страни от Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат за 2022 година, които бяха оповестени в четвъртък. При нас цените на маслото и олиото са с 34% по-високи от междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Само в Малта маслото и олиото са минимално по-скъпи в сравнение с при нас - цените им са с 34,1% по-високи от междинното равнище. Маслото и олиото в България са с над 30% по-скъпи в сравнение с в Германия, с 35% над равнището във Франция и с 26% по-скъпи в сравнение с в Люксембург, където заплатите са доста по-високи от нашите.

България е с най-ниските приходи измежду страните от Европейски Съюз. А храната като цяло в България е с над 15% по-евтина от междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Но в Румъния и Полша храната е още по-евтина. Храната в България е с над 18% по-скъпа в сравнение с в Румъния и Полша. Близо до нас по цени на храните е Малта, където чистата междинна заплата е 1553 евро.

Цените на алкохола в България са единствено с 3,5% по-ниски от междинните за страните от Европейски Съюз. Алкохолът в България е по-скъп в сравнение с в Германия, Италия, Унгария, Австрия, Полша и Румъния. Но цигарите ни са най-евтините в Европейски Съюз. Дрехите и обувките при нас също са най-евтините в Европейски Съюз.

Стандартът на живот в България остава най-ниският по отношение на другите страни от Европейски Съюз. Действителното самостоятелно ползване в България е с 31% под междинното за Европейски Съюз. Като тук влиза освен потреблението на храни, а и покупката на коли, жилища, екскурзии, здравни услуги, визити на кино и спектакъл и т. н. Най-близо до нас е Унгария, където действителното ползване е с 29% под междинното за Европейски Съюз. След това са Хърватия и Латвия (и двете с 24% под междинното ниво) и Словакия (23%). Румъния към този момент е надалеч пред нас, като по витален стандарт изпреварва и Естония, Чехия, Гърция и Малта, а самостоятелното ползване там е тъкмо колкото в Испания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР