Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото

...
Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Министерството на отбраната ускори модернизацията на въоръжените сили

Основната задача, която Министерството на защитата си сложи при започване на август, беше да форсира процесите по модернизацията на въоръжените ни сили “.

Това уточни министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден при доклада за активността на служебното държавно управление.

Министър Стоянов напомни, че беше направена Програма за предпочитани капиталови разноски на Министерството на защитата до 2032 година с 13 плана. Тя е импортирана в Народното събрание. „ Първият стадий е за 10 плана с небосвод 2026 година “, посочи той. Един от тези планове, за който към този момент е подписан интернационален контракт, е за придобиване на спомагателни осем самолета F-16. „ Във връзка с този план, след забавяне от повече от три години, бяха стартирани и плановете по създаване на инфраструктурата за приемане на самолетите в авиобаза „ Граф Игнатиево “, съобщи министър Стоянов. Той заяви, че през днешния ден в авиобазата се откриват две нови площадки, а идната седмица – още две.

Министър Стоянов разяснява и другите съществени модернизационни планове на типовете въоръжени сили. Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е направено искане за даване на съответни предложения. Рестартиран е и планът за бойна машина на пехотата. „ Година и половина по него не беше направено нищо и ние рестартирахме процеса през цялото време. Бяха изпратени претенции за даване на информация до 13 компании, от които към този момент имаме отговор, а идващият стадий е да изготвим искане за съответни предложения “, посочи той. „ Сключени бяха три контракта за доставка на въоръжение по плана за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с небосвод 2025 – 2026 година “, сподели министър Стоянов. С тези контракти на практика се завършва въоръжаването на патрулните кораби. Продължава да се работи по реализацията на планове за рационализация на танковете Т-72, за придобиване на безпилотни летателни апарати, модернизацията на Силите за специфични интервенции – огромни планове, които ангажират голям държавен запас.

„ Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. $, да бъде подписан и гласуван в Народното събрание интернационален контракт с Федералната аварийна банка на Ню Йорк, според който нашите средства за самолетите F-16 са в сметка и ние чакаме доходи с всеки изминат ден “, сподели Министърът и добави, че преди този момент всички средства, предоставени предплатено по контракта, стояха без никаква рентабилност.

Министър Стоянов акцентира, че Българската войска оказва помощ на популацията при бедствия и взе участие в избавителни интервенции. И през днешния ден тридесет военнослужещи с техника от 10-и механизиран батальон от състава на Трето бригадно командване се включиха в превъзмогването на последствията от бурния вятър във Враца.

Във връзка с присъединяване на въоръжените сили в защитата на държавната граница, министър Стоянов напомни, че то датира от 2017 година „ Ние работим в чудесно взаимоотношение с Гранична полиция. Активно беше присъединяване на Българската войска, изключително през интервала септември – октомври, когато участвахме в защитата на границата с над 740 индивида. В същото време използвахме и дронове, които са разполагаем на Силите за специфични интервенции. Извършен беше ремонт на над 110 км от инженерното оборудване като бяха сложени в допълнение над 5 км мрежа вид „ бруно “. Допълнително бяха ремонтирани над 300 пана “, подчертава той. Министър Стоянов акцентира и взаимната работа с Гранична полиция по възобновяване на държавната граница в сектора сред гранични-полицейски ръководства Елхово и Резово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР