Основната задача, която Министерството на отбраната (МО) си постави в

...
Основната задача, която Министерството на отбраната (МО) си постави в
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Основната задача на МО беше да ускори процесите по модернизация на армията

Основната задача, която Министерството на защитата (МО) си сложи при започване на месец август, беше да форсира процесите по модернизацията на въоръжените ни сили. Това изясни служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на доклада за активността на служебното държавно управление за миналите близо шест месеца. " Още повече, че на към 100 км от нашата граница има спор ", добави Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

Министър Стоянов добави, че Българската войска взе участие интензивно в защитата на държавната ни граница още от 2017 година.

Министърът изясни, че е била направена и импортирана за разглеждане и приемане от Народното събрание стратегия за предпочитани капиталови разноски на МО, включваща 13 плана, която би трябвало да бъде осъществена до 2032 година

" Първият стадий е за 10 плана и с небосвод 2026 година ", добави Стоянов. По думите му един от тези планове, който е на стадий подписан интернационален контракт, е за придобиване на спомагателни осем самолета F-16. " Във връзка с този план, след забавяне от повече от три години, бяха стартирани и плановете по създаване на инфраструктурата за приемане на тези самолети в авиобаза " Граф Игнатиево ", изясни той.

" Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. $, да бъде подписан и гласуван в Народното събрание интернационален контракт с Федералната аварийна банка на Ню Йорк, според който всички средства, които бяхме дали предплатено на Съединени американски щати, стояха без никаква рентабилност. Този контракт към този момент е реалност, нашите средства са в тази сметка и ние чакаме доходи с всеки изминат ден ", разяснява министърът.

По отношение на плановете на Военновъздушните сили на България - в напреднала фаза е планът за придобиване на 3D радари, като е направено искане за даване на съответни предложения, изясни Стоянов и добави, че е рестартиран и планът за бойна машина на пехотата.

" Сключени бяха три контракта за доставка на въоръжение за плана за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с небосвод 2025 - 2026 година ", сподели още министърът. Той посочи, че с тези контракти се завършва въоръжаването на патрулните кораби.

Димитър Стоянов означи, че Българската войска взе участие и в доста избавителни интервенции и даде образец, че тридесет военнослужещи с техника от 10-и механизиран батальон от състава на Трето бригадно командване се включиха в превъзмогването на последствията от бурния вятър във Враца през днешния ден.

" Оценката, която даде един ръководител на парламентарна група, който показа, че сме трансформирали Народното събрание в Генерален щаб, ме удовлетворява ", разяснява министърът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР