Основната вина за расистките прояви по време на мача с

...
Основната вина за расистките прояви по време на мача с
Коментари Харесай

Расизмът у нас е институционализиран, установи Румен Петков

" Основната виновност за расистките прояви по време на мача с Англия е на политиците, институциите и на държавното управление ". В това е уверен водачът на АБВ Румен Петков, който разяснява расистките обиди на част от феновете по време на мача с Англия, след които ръководителят на Българския футболен съюз Борисов Михайлов подаде оставка.

Припомняме, оставката му беше поискана от премиера Бойко Борисов след присъединяване му в Съвета по сигурността при президента един ден след дуела на стадион " Васил Левски ", при който България падна с 0:6 от Англия и влезе в международните медии с расистки осъществявания от страна на агитките.

Според Румен Петков расизмът в България е институционализиран .

Още от месец в британските медии предупреждавали, че в София щяло да има расистки изцепки, само че министър председателят не е взел ограничения. Румен Петков недоумява за какво хората с черни фланелки, на които е пишело - " No FIFA, No UEFA - No Respect " са били позволени на стадиона . Той запита дали въпросните агитки имат същото държание и по други мачове , като да вземем за пример на баскетболни или волейболни.

Голямата част от британската агитка се държала естествено - напиха се, набиха се и един за жалост умря , уточни шефът на АБВ.

Румен Петков не знае какъв брой от англичаните са задържани за нарушение на публичния ред . Той подлага на критика Столична дирекция на вътрешните работи, тъй като няма значение цвета на кожата щом се хулиганства по стадионите. Невзимането на ограничения основава усещане, че виждаме две категории аудитория - гостите и ние българите, сподели още водачът на АБВ.

Бившият вътрешен министър от Тройната коалиция е сигурен, че расисткият скандал е проведен . Според него няма по какъв начин да не бъдем обезпокоени, че се постанова ненавист и ксенофобия, които добиват избрани параметри в обществото и извеждат на митинг огромни маси от хора. Като образец Румен Петков даде митингите в ромските общности против Стратегията за детето.

Трябва да се видят къде са действителните аргументи за насаждането на този боязън , прикани шефът на АБВ.

" Основният детайл от акцията на Джамбазки е багери и валяци в гетата. Когато обаче излиза кандидат-кмет с багерите и валяците за инструмент за разрешаване на въпроси, няма по какъв начин да остави обществото умерено ", нападна Петков заместник-председателя на Вътрешна македонска революционна организация.

Според него заканите с ГДБОП не правят работа .

Шефът на АБВ вижда и политически фигури, които са обвързани с премиера Бойко Борисов. От АБВ продължиха с рецензиите и обявиха, че министър председателят Бойко Борисов не знае какви пари дава страната и къде във футбола отиват те. От парите, които страната дава, в професионалния футбол не влиза една стотинка. Държавата няма отношение към финансиране на националния тим, а дава по над 1 млн. лв. за детско-юношески футбол, подлага на критика Петков.

Според него един от съществени упреци към БФС би трябвало да бъде за допускането на чужденци в националния тим, както и за това че не се развиват родните школи .

Румен Петков прикани силовият министър Младен Маринов: " да не позволява несъответстващото държание на министър-председателя да злепоставя служби на Министерство на вътрешните работи ".

Петков даже се пошегува, че от АБВ-Радикали са създали лично следствие, че отговорен за провокацията на стадиона и положението на националния тим по футбол е Владимир Путин .

" Това неуместно държание на министър-председателя унизява българския спорт. Сега или би трябвало да разкрие Путин на собствен ред, или да си хваща шапката и да си върви ", приключи иронично Петков.

Припомняме, на 15 октомври, министър председателят Бойко Борисов изиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а спортният министър разгласи, че страната къса с връзките си с футболния съюз. Първоначално Михайлов нямаше желание да се отдръпва, само че в късния следобяд подаде оставка.

За разпит бе арестуван шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Премиерът беше безапелационен, че акцията на ГДБОП е готова преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

По-късно английският дипломат в София Ема Хопкинс бе поканена в постройката на Министерство на външните работи. Тя оцени високо толерантността на българския народ и сподели, че ще съобщи на Лондон извинението за държанието на група от феновете на стадион " Васил Левски ".

Междувременно английският състезателен министър Найджъл Адамс предложи английският футбол първо да напише личното си домашно " преди да стартира да проповядва " за расизъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР