Основната центристка политическа група Алиансът на либералите и демократите за

Основната центристка политическа група Алиансът на либералите и демократите за ...

АЛДЕ става Обновена Европа“ в Европейския парламент.


Основната центристка политическа група Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) сменя своето име в Европейския парламент на „Обновена Европа“, след като стана свидетел на приток на нови френски членове, които се разграничават от термина „либерали“, съобщава Euractiv. Още по тематаВ ЕП се очертава мнозинство от ЕНП, социалистите, Зелените и АЛДЕЕвропейските лидери нямат единно мнение по отношение на ръководните постове в ЕС

Бившият белгийски премиер и лидер на преименуваната група Ги Верхофстат обяви промяната с думите: „Нашата мисия е да обновим Европа“.

Други членове на партията обаче изглеждаха по-малко уверени.

„Това трябва да запази присъствието на нашите нови френски партньори, но много от нас ще продължат да наричат обединението Либералната група“, посочи в Twitter Крис Дейвис, британски евродепутат от Северозападна Англия.

Във Франция, терминът „либерал“ е честно използван пренебрежително срещу центристите, за да ги обвърже с правото за свободен пазар, а бившата вече АЛДЕ тъкмо получи приток на представители от тази страна.

Около 21 френски центристи бяха избрани през май под знака „Ренесанс“ и водачеството на президента Еманюел Макрон, като се присъединиха в последствие към АЛДЕ.

Либералите преговарят с консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), социалистическия Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D) и Зелените за сформиране на мнозинство зад проинтеграционната платформа от юли в рамките на новия Европейския парламент с мандат от пет години.

Но те остават разделени относно избора за кандидат за председател на Европейската комисия, който трябва да бъде номиниран от лидерите на Европейския съюз (ЕС) и одобрен от мнозинството в Страсбург.

Източник: investor.bg