Основната тема на продължилата около 30 минути среща на украинския

...
Основната тема на продължилата около 30 минути среща на украинския
Коментари Харесай

Доставките на оръжие са били акцентът на Зеленски с Радев и още 5 страни

Основната тематика на траялата към 30 минути среща на украинския президент Володимир Зеленски с водачите на шест източни европейски страни, измежду които президентът Румен Радев в Брюксел в четвъртък вечер, са били доставките на оръжие.

Това оповестяват медии, откакто държавните и държавните ръководители, събрани за изключителна среща на върха в Брюксел, бяха разграничени на четири групи за срещи със Зеленски. Според уредниците, това е направено за икономисване на време, само че остава неразбираемо какъв е правилото на систематизиране.

В " българската " група се оказаха Унгария, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция, които не са измежду най-ентусиазираните поддръжници на политиката за оказване на всяческа помощ на Украйна във войната й с Русия. Това породи спекулации, че те са били.

 Снимка на деня: Радев и Зеленски - какво ли са си споделили Снимка на деня: Радев и Зеленски - какво ли са си споделили

Хърватският министър председател Андрей Пленкович ненапълно удостовери, подозренията за правилото на подбора, като описа пред медиите, че поради отхвърли на опозицията Хърватия не може да се включи в европейската задача за образование на 30 хиляди украински бойци в Европа.

" Подкрепата се изпари единствено измежду тези, които от самото начало се стремят да се управляват от съветските позиции и измежду лимитирани, провинциални представители, които от чиста ненавист към държавното управление и ХДС, или персонално към мен, гласоподаваха срещу. Що се отнася до хърватския народ, на първо място заради нашия опит, той е взаимен с Украйна и желае да й помогне. Правителството е това, което взема решението за военна помощ на Украйна и ние ще продължим да оказваме помощ ", съобщи Пленкович, представен от в. " Ютарни лист ".

Оръжие за Украйна

Според наша информация от няколко самостоятелни източника, осведомени със наличието на срещата на групата, главната тематика на половинчасовата замяна на отзиви сред е била доставката на оръжия, като първоначално Володимир Зеленски е показал потребностите на Украйна.

Тази информация се удостоверява и от украинското президентство, което оповестява, че във всички срещи с водачи Зеленски " описа на сътрудниците си за обстановката на бойното поле и потребностите на украинската защита, в това число бойни самолети, бронирани машини, артилерия и противовъздушна защита ".

" Володимир Зеленски акцентира, че навременното даване на нужното съоръжение в точното количество ще помогне за допустимо най-бързото възобновяване на справедливия мир и ще отбрани ползите и полезностите на Европа ", се споделя още в изказването на Киев.

Участниците в срещите разискаха опцията за прекосяване на военната промишленост на Европейски Съюз към засилен режим на работа, прибавя офисът на украинския президент.

Унгарският " Непсава " оповестява, че на срещата, в която взе участие и България, австрийският канцлер и унгарският министър председател са отхвърлили настояването за още оръжия, като Виена е показала, че е неутрална страна, а Унгария - че това е кардиналното й схващане от началото на войната.

В навечерието на диалога президентът Румен Радев съобщи, че служебното държавно управление към този момент е изпълнило задачата на българския парламент да помогне военно Киев, и изрази вяра, че това няма да се повтори.

Унгарският " Непсава " оповестява, че на срещата президентът на Украйна е поканил Виктор Орбан да посети Киев. Не излиза наяве дали сходна покана е отправена и към останалите водачи или тя е била персонално към унгарския министър председател.

Владимир Зеленски акцентира значимостта на прехвърлянията на оръжие във всички свои многостранни договаряния. В речта си пред 27-те водачи той благодари на държавите-членки за поддръжката им до момента и прикани за бърза и ефикасна военна помощ за страната му. Той изиска артилерийско оръжие, муниции, съвременни танкове, ракети с огромен обхват и съвременни бойни самолети. " Надявам се да схванат, че когато оказват помощ на Украйна, те оказват помощ на себе си ", сподели Зеленски, който прикани Европейски Съюз да наложи наказания на съветския ракетен и ИТ бранш, както и на " Росатом ". " Ще има дълготраен постоянен мир в Европа единствено в случай че Украйна завоюва войната и стане член на Европейски Съюз ", сподели той на конференция след туровете договаряния с европейските водачи.

От известие на българското президентство не стават ясни никакви детайлности за единствената среща на Радев със Зеленски, в компанията на останалите петима водачи. Според президентството акцентът на диалога с украинския водач се изчерпват до " провокациите пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, филантропичните последствия от войната, както и упоритостта за европейска интеграция на Украйна ". Въпросът за доставките на оръжия не се загатва.

От известието се схваща, че подборът от тематики е дал опция на президента Радев да изтъкне, че България дава филантропична помощ и благоприятни условия за експорт на сила за съседите си, както и да развие тезата си, че България ще наложи несъгласие, в случай че Европейски Съюз реши да глоби съветската нуклеарна енергетика, защото София счита, че нуклеарната сила " е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и стопанска система ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР