Основната сцена на българското европредседателство НДК може все още да

...
Основната сцена на българското европредседателство НДК може все още да
Коментари Харесай

Ресторантите в София са готови за европредседателството

Основната сцена на българското европредседателство НДК може към момента да е в ремонт, само че заведенията за хранене в София са изцяло подготвени да изхранят хилядите европейски бюрократи, които ще бъдат в българската столицата през първата половина на 2018 година

Капацитетът на заведенията е над потребностите на пазара, качеството на предлаганата храна е високо, оборудването и интериорът са на равнище, само по обслужването има още да се работи. Със сигурност ще нахраним добре идните посетители на първото европредседателство, сподели Николай Коев, съучастник в онлайн платформата zavedenia.com пред Mediapool.

След рецесията от 2008 година за последните три години трендът в ресторантьорския бизнес е прогресивен. Според статистиките на веригата за бързообортни артикули " Метро ", която работи с бизнесмени, броят на заведенията и заведенията за хранене у нас е към 10 000, като към 90% от тях се намират в столицата. От zavedenia.com правят оценка местата за ядене в София на към 5000.

Погледнете пешеходната част на бул. " Витоша " – половината от тогавашните магазини към този момент са заведения, сподели Николай Коев. Според него за последните две години оборотите на местата за хранене и кафенетата в столицата са нарастнали с 10-15 на 100.

Усмихнатата София

За възхода на заведенията за хранене в София не дребна е заслугата на нискобюджетните самолетни компании. Това докара до повече туристи в столицата, като за юли беше регистриран 60% растеж по отношение на година по-рано, по данни на Национален статистически институт.

Ефектът от непознатите туристи е освен цялостни заведения за хранене и хотели, само че София стана и по-усмихната, с помощта на тях, разяснява Дарин Стойков, притежател на ресторант " Даро ", който сега е на върха в tripadvisor за място за ядене в столицата.

Заведението в центъра на София е намерено преди повече от година, само че към този момент е добре познато измежду чужденците и освен измежду тях. Предлага закуска и обяд, като всичко е приготвено на място, в това число и шунката маринована с кафе.

Всеки един от четиримата работещи в дребното заведение приказва минимум два западни езика, което също им оказва помощ в общуването с чужденците.

Разликата сред българина и чужденеца е, че българите желаят към ястието да се добави и още някаква съставна част, която той обича, до момента в който чужденците се доверяват напълно на занаятчия готвача, споделя Дарин Стойков.

За него готвенето в началото е било единствено занимание, само че го прави малък бизнесмен и специалност след присъединяване в кулинарно риалити.

Новият код – здравословно и достоверно

През тази година на мода в заведенията за хранене е азиатската кухня. Тайландски, японски, индийски, корейски и така нататък Отварят се и доста заведения за бургери, след взрива на пекарни и пицарии в интервала 2015 – 2016 година, демонстрират наблюденията на Николай Коев.

Той показва, че спиралата към този момент се завърта и има връщане към типичните български ястия. Затвърждаването на българския тренд се чака да се ускори по време на европредседателството.

Клиентът става все по-взискателен и цени освен ситуацията и менюто, само че има условия към продуктите, от които е направено. По тази причина от ден на ден заведения зареждат стока непосредствено от фермерите, разяснява Николай Коев.

Тези, чиито размери пък са дребни и не могат да си го разрешат, разчитат на " Метро ", сподели Дарин Стойков.

През тази година немската верига работи с към 200 фермери, от които предлага към 150 типа плодове и зеленчуци, сподели Людмил Каравасилев от българския клон на " Метро ". По този метод се отстрани прекупвача и по-голямата облага остава за производителите. Освен това се доставя свежа храна напряко от полето и по този метод отговаряме на желанието на клиентите ни, които търсят достоверна българска и здравословна храна, уточни Каравасилев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР