Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на

...
Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на
Коментари Харесай

Безхаберието – основна причина за тежките екологични проблеми в България

Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на Регионалните инспекции по околна среда и водите/ РИОСВ/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Някои от тях са се трансформирали във феодални владения.

През последните дни фокуса на публичното внимание от ден на ден се измества от горещата тематика с африканската чума по свинете към пожарите в нерегламентираните сметища и депата за битови боклуци.

От една страна пожара в един от най-големите изкупвателни пунктове за вторични първични материали в югозападна България - „ Феникс запас " докара до затваряне на Автомагистрала " Струма ".



Транспортният безпорядък по обходния път Е-79 взе и човешки жертви. Това беше неизбежно, тъй като тоновете битови и какви ли не още боклуци от години се складират под автомагистралата и отвън нея със знанието на страната, след което се трансферират в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол " и се изгарят още веднъж със знанието на екологичната ревизия.

В топлоелектрическата компания на Ковачки всяка нощ се изгарят всевъзможен тип боклуци, докарвани и с влакови композиции от други страни през пристанища по Черноморието. Поради огромната горещина или евентуално съзнателно, отпадъците горят за следващ път. И в това време ни стон ни вопъл от Министерство на околната среда и водите.

Говорейки за битовите боклуци на „ Феникс запас ", няма по какъв начин да не се спомене за задаващата се нова неволя в региона, обвързвана с опитите за изграждане на районно хранилище за битови боклуци безусловно на метри от крайните къщи на с.Джерман и на не повече от 2 км. от гр.Дупница. Ако това се допусне, Министерство на околната среда и водите ще носи съществена виновност за бъдеща екокатастрофа, което е въпрос на време.

Поредна екологична неволя е надвиснала и над гр.Димитровград.

С протекцията на управлението на РИОС-Хасково, на площадка в двора на Топлоелектрическа централа " Марица-3″- Димитровград, чийто притежател още веднъж е прословутия Ковачки, са разтоварени над 700 тона рискови битови и промишлени боклуци с неуточнен генезис. Отпадъците идват с ТИР-ове с Бургаска регистрация, което навежда на мисълта, че се доставят с кораби от друга страна, евентуално Италия. В непосредствена непосредственост до площадката с боклуци се намира бензиностанция с три броя цистерни за по 50 000 л. гориво, уреди на завода за азотни торове „ Неохим ", както и над 10 компании с друг предмет на активност. В случай на запалване на тези боклуци ще се провокира взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград.



И както при нещастието на Меричлери, резултат от безумното посягане на прокопиевци и компания „ Каолин " върху околната среда при рандеман на варовик от кариера „ Великан ", Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково още веднъж прикрива нарушавания, този път на компания " Траш еко отново " ООД. По всичко проличава, че тази компания е обвързвана с компания „ Еко разбор " ЕООД, която от своя страна е обвързвана директно с Топлоелектрическа централа " Марица-3″- Димитровград.

Риторичният въпрос е за какво управлението на община Димитровград не реагира още на 14 август, когато са разтоварени първите количества боклуци, още повече, че юрисконсулта на Топлоелектрическа централа " Марица-3″-Димитровград е и зам.председател и на Общински съвет - Димитровград.

И изобщо бунището в региона на топлоцентралата, която е в режим на леден запас към НЕК, от ден на ден намирисва на публичен скандал, обвързван с представители на предприемача Ковачки, община Димитровград и РИОСВ-Хасково.

Говорейки за нерегламентирани сметища или депа за битови боклуци, няма по какъв начин да не споменем и за следващия пожар в тъй наречените цех за изгаряне на битови боклуци край с. " Шищманци ". Завод, възложен на един някогашен състезател със съдействието на един някогашен президент. Лошо няма, само че каква неволя още би трябвало да се стовари върху жителите от региона, с цел да се разбере, че в условия на цялостно безучастие от страна на управлението на РИОСВ-Пловдив, мястото на този цех не е там. По всичко проличава, че безхаберието е жанр на деяние на управлението на инспекцията, което старателно прикрива и дейностите на швейцарската компания „ Холсим кариерни материали Пловдив " на кариера „ Белащица ", която с години нарушава българското законодателство и унищожава околната среда в региона на селата Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян, в непосредствена непосредственост до Пловдив.

Всичко това дава съображение да се запита министъра на околната среда и водите какво още би трябвало да се случи и до по кое време ще се търпи безобразията на шефовете на някои Регионална инспекция за опазване на околната среда, като тези в Хасково и Пловдив, които са трансформирали екоинспекциите в свои феодални владения.

И в случай че безхаберието продължава, управлението на Министерство на околната среда и водите ще се сблъска с гнева на представителите на ПК " Екогласност ", тъй като ние нямаме нищо общо с екорекетьорите на бандата на Тома Белев и компания, известни в общественото пространство като „ зелените ", и поради които думата „ еколог " се възприема към този момент като мръсна дума.

Ние от ПК " Екогласност " с години потвърждаваме, че сме се посветили безусловно на идеята по запазване на природата и здравето на хората и никой не е в положение да ни прекърши!

Емил Георгиев,
Председател на ПК " Екогласност "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР