Основната опция е за заеми, които през държавната гаранция могат

...
Основната опция е за заеми, които през държавната гаранция могат
Коментари Харесай

Грантове и кредити за бизнеса: Как, колко и откъде?

Основната алтернатива е за заеми, които през държавната гаранция могат да са с по-дълъг интервал и гратисен период.

© Надежда Чипева Тази седмица държавното управление най-накрая конкретизира ограниченията си за финансова поддръжка на бизнеса, които другояче бяха оповестени още в първите дни на изключителното състояние. Общата сума, която ще бъде разполагаем, е над 4.5 милиарда лева, само че напълно дребна част от нея е безплатна помощ. Основната скица ще е за подкрепяне са разнообразни заеми с облекчени условия, като тук не се включва опцията за мораториум върху заплащането на към този момент усвоени заеми.

Заради разнопосочните информации и разнообразния темперамент на ограниченията " Капитал " събра най-важните от тях на едно място, като тук не е включена към този момент ясната мярка " 60/40 ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Необезпечени заеми за дребни и междинни компании

Те ще бъдат обезпечени от Българската банка за развиване, като се чака общият им размер да доближи 2 милиарда лева Самите заеми ще се отпускат от комерсиалните банки, а задачата е да се обезпечи ликвидност на компаниите. Максималният размер на заемите ще бъде 300 хиляди лева, а срокът на гаранцията е до пет години, като се планува гратисен интервал до 36 месеца.
Документ
Гаранции - ББР

Подобен артикул ще бъде препоръчан и от Фонда на фондовете. Институцията ще подсигурява заеми за общо 850 млн. лева, които също ще се отпускат от комерсиалните банки. Размерът на финансирането е до 3.6 млн. лв., най-вече за оборотни средства, с опция за даване и на дълготрайни капиталови заеми до най-много 10 години. Има опция предприятия с краткотрайни ликвидни усложнения да получат безлихвени заеми за интервала на рецесията, ако запазят равнището на заетостта
Документ
Средства от Фонд на Фондовете

Гаранции за заеми за дребни и междинни предприятия, както и за приблизително огромни компании, ще има и от Европейския капиталов фонд посредством определени от него банки. Те ще могат да се употребяват за рефинансиране на отговорности, които обаче са зародили преди най-вече 60 дни. Гаранциите ще могат да покрият заеми за общо 880 млн. лева, като оптималният размер за обособен заем ще е 3.6 млн. лева

Микрокредити за дребния бизнес

Фондът на фондовете отпуска специфични микрокредити за бизнесмени и самонаети лица с общ бюджет 24 млн. лева Максималният размер на заемите е 50 хиляди лева, а срокът на погашение е до 10 години, като има опция и за гратисен интервал. За този артикул могат да аплайват даже микропредприятия с къса бизнес история, самонаети лица и бизнесмени от уязвимите групи (хора с увреждания, младежи до 29 години и т.н.). Кандидатстването става през три медиатора - ПИБ, " Разузнавателна служба на Великобритания заем " и " Микрофонд ".

Грантове за дребните търговци

Общо 173 млн. лева ще бъдат предоставени като безплатна помощ на микро- и дребните компании посредством оперативна стратегия " Конкурентоспособност ", като е допустимо сумата да бъде увеличена с пренасочване на спомагателни средства от другите европрограми.

Минимален размер на декларираната безплатна финансова помощ от дадена компания е 3000 лв., а оптималният - 10 000 лв.. Заявената дотация не може да надвишава 10% от чистите доходи от продажби за 2019 година Тези пари ще може да се употребяват за разноски за поддържане на активността на предприятието в период от 3 месеца, като с цел да се получат, е належащо да бъде потвърден спад от 20% в месечния оборот.

Крайният период за подаване на планови оферти е 16:30 часа на 30 май 2020 година, като то ще става напълно по електронен път посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз. Допустими са юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 година

За стартъпите

За започващите и новаторските компании се плануват финансови вложения със междинен размер от 800 хиляди лева Те ще се обезпечават от капиталовите фондове, избрани от Фонда на фондовете, а общият бюджет е 150 млн. лева, които към този момент са разпределени на четири определени медиатора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР