Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие

Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие ...

Вот на недоверие в Атина бави подписването на договора за името на Македония.

Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие срещу правителството в опит да блокира споразумението за новото име на Македония, което според нея е „вредно“ за гръцките интереси, предаде АФП.

„Това е последната капка в чашата на търпението ни“, заяви лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис в парламента, обявявайки внасянето на вота.

Премиерът Алексис Ципрас, чието правителство се очаква да оцелее след гласуването, по-рано тази седмица договори с македонския си колега Зоран Заев новото име на съседката на Гърция да бъде Република Северна Македония.

Дебатите по вота на недоверие започват в 18 часа днес, а гласуването се очаква през уикенда, което отлага неофициалните планове за подписването на споразумението за името край езерото Преспа на границата между двете страни.

Въпреки че коалиционният партньор на Ципрас – националистическата партия „Независими гърци“, силно се противопоставя на сделката за името, тя подчерта, че не възнамерява да зареже премиера.

„Не чувствам, че правителството ще изгуби доверието на парламента“, заяви Ципрас в сряда. Пред обществената телевизия той каза, че „споразумението е от полза за Гърция и региона и с него се пресичат всякакви опити за узурпиране на нашата история“

20-страничният документ, който се планира д абъде подписан от външните министри на двете страни, посочва, че конституцията на Македония трябва да бъде променена в рамките на година, за да продължи прилагането му.

Противниците на компромиса насрочиха протести на площад „Синтагма“ в центъра на Атина за петък и събота.

Повечето от критиките в Гърция се фокусират върху приетия от правителството термин „македонски“ за езика и етническата принадлежност в съседната страна.

Приемането на македонски език и националност е неприемливо национално отстъпление, каза Мицотакис в сряда. „Няма шанс говорещите македонски език да бъдат наричани северномакедонци“, добави той.

В Македония също има съпротива срещу споразумението. Националистическата ВМРО-ДПМНЕ също го отхвърля, а президентът Георге Иванов обяви, че няма да го подпише. Иванов може да наложи един път вето, но няма правомощията да блокира резултат от референдум, какъвто се планира наесен.

Скопие се надява да получи дата за преговори за присъединяване към ЕС в края на юни и покана за членство в НАТО в средата на юли на срещите на върха на двете организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда пред македонската агенция МИА, че покана от пакта може да се очаква след финализиране на сделката за името.

Източник: dnesplus.bg