Основната опозиционна партия Нова демокрация иска да се запознае с

...
Основната опозиционна партия Нова демокрация иска да се запознае с
Коментари Харесай

Нова демокрация: Искаме да се запознаем с пълния текст на конституцията на Македония

Основната опозиционна партия Нова народна власт желае да се запознае с цялостния текст на конституцията на Македония и импортираните в нея ремонти, които би трябвало да дават отговор на духа на съглашението сред Атина и Скопие за новото име на някогашната югославска република. Това съобщи през днешния ден отговарящият за въпросите на външната политика в Нова народна власт Йоргос Кумуцакос, представен от ТАСС.

Кумуцакос приказва на съвещание на парламентарната Комисия за защита и външна политика по отношение на процедурите по ратификацията на Преспанското съглашение със Скопие, което планува смяна на името на Република Македония.

Той означи, че е безсмислено да се водят полемики при липса " на обща картина " на новата конституция на Македония.

Политикът зададе въпрос дали депутатите от ръководещата партия СИРИЗА ще се усещат удобно, гласувайки за Преспанското съглашение, без да имат текста на конституцията в ръцете си.

Значителна част от аргументацията на Гърция отдавна бе основана на това, че е незадоволително да се промени единствено името на Македония, а би трябвало да бъдат осъществени и промени в конституцията, с цел да бъде обезпечена законовата яснота и сигурност (за промените). Не можем втори ден да водим полемики в комисията, без да имаме пред себе си конституцията, означи Кумуцакос.

В отговор на това заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос разясни, че поправките на конституцията на прилежащата страна са били изложени във вербална нота, постъпила от Скопие в гръцкото външно министерство, което я е изпратило в гръцкия парламент.

Във вербалната нота се оповестява, че са били приключени вътрешните юридически процедури по ратификацията на Преспанското съглашение в Република Македония. В документа се споделя, че формалното название на Р Македония ще бъде Република Северна Македония, което ще се употребява във всички случаи, т.е. както в страната, по този начин и в чужбина, показва ТАСС.

В нотата се съдържат още редица уточнения, прибавя организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР