Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са

...
Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са
Коментари Харесай

Прасетата, отглеждани по дворовете, създават много по-голяма опасност от тези в свинефермите

Основната заплаха за разпространяване на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните свине се пускат по улицата, до бунищата, където вървят дивите свине и болестта се предава. Това изясни в Сутрешния блок на Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев. „ Трябва да се свикне с това, че в случай че има болни в заден двор, в 20-километровите зони, заплахата за индустриалните ферми е извънредно висока “, изясни още той.

Илиев уточни, че главните старания в този момент са болестта да не стигне до огромните свинеферми. „ Опитваме се да не допуснем вируса в промишлеността, тъй като влезнал в комерсиалната мрежа, опаковките на такова месо се трансформират в нещото, което го придвижва “, означи шефът на БАБХ.

Той изясни, че слагането във фризери на месото на към този момент инфектирани животни не е решение, защото вирусът е доста резистентен и може да издържи към година при заледяване. „ Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да подсигурява, че самия артикул няма рисковия вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката “, споделя Илиев.

Той заяви, че инкубационния интервал за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който инфектираните животни не демонстрират признаци.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР