Основната мярка за сигурността на хората е да се създаде

...
Основната мярка за сигурността на хората е да се създаде
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Само редовно правителство ще даде сигурност на хората

Основната мярка за сигурността на хората е да се сътвори постоянно държавно управление. 

Това съобщи ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание доцент Петър Чобанов пред публицисти в коридорите на Народно събрание. Така той разяснява декларация на депутатите от „ Продължаваме промяната “ с искане държавното управление да внесе за разглеждане нов бюджет.

Удължаването на ограниченията за следващата година е краткотрайно решение, сподели той.

Създаването на постоянно държавно управление в 48-ото Народно събрание е главната мярка, която може да подсигурява спокойствието на жителите през зимата, съобщи доцент Чобанов. Това е една от областите, в която държавното управление има единствената и водеща роля. Без държавното управление да внесе бюджет, ние не можем да преглеждаме бюджет. Парламентът до известна степен може да задължи държавното управление, само че отново сме на ръба на конституционните правила, стимулира се Чобанов.

Народният представител от Движение за права и свободи посочи, че „ сега позицията на държавното управление е вярна и Политическа партия не би трябвало да упорстват за нов бюджет преди да обяснят за какво с техния стигнахме дотук„.

Те дължат отговори за какво се обрисуват толкоз огромни дефицити за 11 милиарда лв. за следващата година и задължения от 15 милиарда лева, сподели някогашният финансов министър.

Чобанов аргументира позицията си с калкулации въз основа на данните за месец октомври. „ Сега имаме 1 милиарда недостиг единствено за октомври, в който нямаме някакви доста огромни финансови разноски. Което значи, че това се дължи най-вече на настоящото осъществяване на бюджета и на настоящи разноски. Ако умножим този недостиг по 12 месеца, получаваме това, за което приказваме “, пресметна ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание.

Той изясни, че рискът в действителност е голям и идва оттова, че самите работодателски организации чакат 15% по отношение на тази година, което е доста огромен риск за данъчните доходи през идната година. А предстоящата криза в европейски страни значи, че ще се забави търсенето на наши артикули и оттова също ще спаднат оборотите.

„ Затова би трябвало да сме доста деликатни в тази ситуация и без да имаме едно ясно политическо болшинство, което носи действителна отговорност за дейностите си, а не хвърля в общественото пространство лозунги, няма по какъв начин да се случи и с бюджета “, безапелационен бе Чобанов.

Той акцентира, че пътят е да се стигне до този миг, в който партиите да проявят разсъдък, да се сътвори болшинство и да се носи ясна отговорност.

Чобанов акцентира, че непълноценният бюджет за следващата година е краткотрайно решение. И се аргументира: „ Ще се опитаме да съобразим всички потребности, тъй че хората да посрещнат зимата и преживеят колкото се може по-спокойно, само че оттук насетне това е и апелът към всички партии – седнете на масата и се разберете, създайте пълноценно болшинство, което да носи своята отговорност, с цел да можем да решаваме проблемите “.

Чобанов отхвърли опцията да се внасят промени сред първо и второ четене на показаните планове от Министерски съвет, наричайки това „ огромна фриволност “.

„ Но основната мярка, която предлагаме и продължаваме да настояваме, е да се сътвори държавно управление “, безапелационен бе председатеялт на Бюджетната комисия в Народно събрание.

И напомни: „ Движение за права и свободи от няколко Народното събрание насам повтаряме, че не би трябвало да се чертаят изкуствени червени линии и че би трябвало да имаме идейно хомогенно болшинство, което държи на това да покачваме благосъстоянието на хората и да дадем опция на бизнеса да работи “. Допълвайки: „ Ако забележим, че като платформа се оформят сходни дейности, несъмнено, че желаеме да сме част от такова болшинство и да имаме водеща роля в него, защото виждате, че като експертиза имаме какво да дадем “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР