Основната инфлация в Япония се е повишила с 3,1 на

...
Основната инфлация в Япония се е повишила с 3,1 на
Коментари Харесай

Основната инфлация в Япония се забавя за първи път от 13 месеца

Основната инфлация в Япония се е повишила с 3,1 на 100 през февруари по отношение на същия месец година по-рано, забавяйки се от достигнатия 40-годишен най-много, защото държавните дотации за сметките за комунални услуги ограничиха инфлационния напън. Растящите цени на питателните артикули обаче заплашват потребителските настроения на семействата, сочат най-новите държавни данни, представени от Киодо.

Оскъдната на запаси азиатска страна означи закъснение на темпа на главната инфлация първи път от 13 месеца насам, което облекчава държавното управление на премиера Фумио Кишида преди локалните избори тази пролет.

Все отново инфлацията остава много над задачата от 2 на 100, избрана от Японската централна банка " Банк ъв Джапан " (Bank of Japan), което демонстрира, че институцията евентуално ще продължи да бъде под напън да понижи паричните тласъци под управлението на новия си гуверньор, Кадзуо Уеда, който поема поста през април.

Основният показател на потребителските цени, който не взема поради сезонно изменливите цени, като тези на пресните хранителни артикули, би се повишил с към 4,2 на 100 през февруари, в случай че не бяха въведени държавни дотации за сметките за електричество и газ, съгласно Министерството на вътрешните работи и връзките. 

През януари показателят се увеличи с 4,2 на 100, рекорден растеж от 1981 година, което акцентира чувствителността на страната към измененията в цените на силата и суровините, както и внезапното обезценяване на йената, което изстреля нагоре разноските за импорт.

Японските семейства от ден на ден усещат натиска от възходящите цени върху ежедневните си покупки, защото фирмите не престават да трансферират по-високите си разноски за първични материали на потребителите. По-стабилният напредък на заплатите, целящ да отговори на инфлацията, е от решаващо значение за поддръжка на вътрешното търсене, което до момента остава стабилно.

В същото време цените на храните са се покачили със 7,8 на 100 през февруари - най-бързият ритъм на повишаване от съвсем 47 години, поради по-високите разноски за първични материали и превоз. Цените на яйцата скочиха с съвсем 20 на 100 на фона на опасенията за доставките, свързани с птичия грип.

Субсидиите за понижаване на сметките за електричество и газ влязоха в действие през януари, защото изоставащото влияние на скока на цените на суровия нефт и природния газ, следени предходната година, продължи да се отразява. В допълнение държавното управление оповести тази седмица нов пакет за 2 трилиона йени (15 милиарда долара), с цел да облекчи резултатите от инфлацията.

Цените на силата спаднаха с 0,7 на 100, ознаменувайки първото си понижение от съвсем две години. Сметките за електричество понижиха с 5,5 на 100, до момента в който тези за газ набъбнаха с 16,6 на 100 или на половина по-малко от предходния месец.

Същевременно данни от изследване на изследователската компания " Никей Рисърч " (Nikkei Research), поръчано от Ройтерс, демонстрираха, че японските компании преглеждат инфлацията и възможностите за международна криза като съществени опасности, пред които са изправени през финансовата 2023 година.

Според допитването, осъществено измежду 500 огромни японски компании, 82 на 100 са били на мнение, че световната инфлация е проблем за техния бизнес, а 59 на 100 са показали като като главен проблем риска от световна криза.

" Продължаващото повишаване на вложените разноски и по-високите такси за електрическа енергия евентуално ще бъдат съществени фактори за понижаване на облагите ", сподели управител от японска компания за търговия на едро, поискал да остане неизвестен.

Запитани за упованията им във връзка с растежа на потребителските цени в Япония, 34 на 100 от бизнесите са показали, че той ще бъде в диапазона от 1,6 до 2 на 100, до момента в който 43 на 100 смятат за най-вероятна инфлация от 2,1 на 100 или по-висока.

Проучването е извършено сред 8 и 17 март, и обгръща 493 огромни нефинансови японски компании, 246 от индустриалния бранш и 247 от бранша на услугите, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР