Основната хуманитарна агенция на ООН, работеща в Газа, заяви в

...
Основната хуманитарна агенция на ООН, работеща в Газа, заяви в
Коментари Харесай

Израел се ангажира с нови преговори за примирие

Основната филантропична организация на Организация на обединените нации, работеща в Газа, съобщи в събота, че острото недохранване нараства по-бързо в северната част на анклава, до момента в който Израел се готви да изпрати делегация в Катар за нови договаряния за преустановяване на огъня, обобщава събитията от деня Ройтерс.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа с палестинските бежанци (UNRWA) съобщи, че едно от всеки три деца под 2-годишна възраст в северната част на Газа в този момент е тежко недохранено на фона на възходящия напън върху Израел поради надвисналия апетит в пренаселения анклав.

Израел сподели в петък, че ще изпрати делегация в Катар за присъединяване в договаряния с медиатори, откакто Хамас показа ново предложение за преустановяване на огъня с замяна на заложници и пандизчии.

Делегацията ще бъде ръководена от ръководителя на израелската разследваща организация Мосад Дейвид Барнеа, сподели източник, осведомен с договарянията, като премиерът Бенямин Нетаняху желае да свика кабинета по сигурността, с цел да разиска предлагането преди началото на договарянията.

Усилията за обезпечаване на преустановяване на огъня преди началото на свещения за исляма месец Рамадан преди седмица се провалиха неведнъж, като Израел съобщи, че възнамерява да стартира нова атака в Рафах, последният релативно безвреден град в дребния препълнен анклав след пет месеца на война.

Германският канцлер Олаф Шолц, който стартира двудневно посещаване в района, изрази угриженост по отношение на нахлуване над Рафа, като сподели, че има заплаха то да докара до " доста ужасни цивилни жертви ".

Конфликтът стартира на 7 октомври, когато Хамас изпрати бойци в Израел, убивайки 1200 души, най-вече цивилни, и завладявайки 252 заложници съгласно израелските данни.

Израелската наземна и въздушна акция е умъртвила повече от 31 500 души, най-вече дами и деца, съгласно здравното министерство в ръководената от Хамас Газа.

Нападението също опустоши жилищния фонд на анклава, принуждавайки съвсем всички поданици да изоставен домовете си, оставяйки огромна част от територията в отломки и предизвиквайки невиждана рецесия с апетит, която разтревожи даже съдружниците на Израел.

Западните страни приканиха Израел да направи повече, за да разреши влизането на помощта, като Организация на обединените нации сподели, че е изправен пред " големи трудности ", в това число затваряне на пропускателни пунктове, тежки инспекции, ограничавания върху придвижването и вълнения в Газа.

Израел твърди, че не слага ограничавания върху филантропичната помощ за цивилни в Газа и упреква за бавното предотавяне на помощта " неспособността или неефективността на организациите на Организация на обединените нации ".

Доставките на помощ по въздух и море в Газа започнаха, само че филантропичните организации споделят, че те не са сурогат на доставките по суша.

Първата доставка в Газа от World Central Kitchen, пионер в нов морски маршрут през Кипър, пристигна в петък и беше разтоварена, сподели благотворителната организация, до момента в който различен транспортен съд е подготвен да отплава от Кипър. Съединени американски щати и Йордания, както и Германия направиха в събота втурване на помощи от въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР