Основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна

...
Основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна
Коментари Харесай

1500 лв. става заплатата на шофьорите в центровете за спешна медицинска помощ

Основната брутна месечна заплата на водач в центровете за незабавна здравна помощ ще бъде 1500 лв., като междинното нарастване е с 258 лв..

Това сподели пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков. Заплатата ще е в действие от 1 август, съобщи Българска телеграфна агенция. След контрактуваното нарастване с 22% за работещите в незабавната помощ, доктор с две компетентност ще получава 3300 лв., сподели още той.

Тази есен се възнамеряват диалози по новия Колективен трудов контракт, само че, с цел да има обезщетени промени за заплати, те би трябвало да се заложат в този момент, изясни Пенков. С

контрактуваното нарастване - от 22%, междинното нарастване на възнаграждението на доктор в центровете за незабавна помощ е с 578 лв., на фелдшер или лекарски помощник – приблизително с 418 лв., на здравна сестра – приблизително с 396 лв., на парамедик – приблизително с 272 лв., на санитар – приблизително с 225 лв., сподели още Пенков.

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков сподели, че предложенията на профсъюз " Защита " за нарастването на хонорари - на водач с 600 лв., с 500 лв. на фелдшер, с 400 лв. за лекари, с 330 лв. на медицински сестри, са били показани на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие, само че не са утвърдени.

Сумите, препоръчани от профсъюз " Защита ", нахвърлят предоставените 30 милиона лв. в допълнение от държавния бюджет, уточни той. По-рано през днешния ден представители на профсъюз " Защита " стачкуваха пред Министерския съвет.

Заради несъгласието по отношение на разпределението на спомагателните средства за хонорари, те желаеха оставката на цялото държавно управление. След края на митинга от синдиката обявиха, че протестните им дейности ще продължат, като се чака да бъдат в народен мащаб. Разговорите със профсъюз „ Защита “ бяха дотук, сподели още министър Хинков и изрази подозрението си за представителността му. Министър Хинков напомни, че е имал 4-5 срещи с представители на синдиката, на които е обяснено каква е обстановката.

Най-лесно е да се изиска и да се подава оставка, само че най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е казусът, сподели още той в отговор на въпрос дали ще подаде оставка, както желаеха протестиращите.

В отговор на въпрос дали е допустима смяна в категорията на труд за работещите в центровете за незабавна помощ, която в този момент е трета, министър Хинков сподели, че казусът е сериозен и изисква отношение на тристранния съвет. По думите му това е въпрос на битка. В началото на юли Министерството на здравеопазването предложи на Министерството на труда и обществената политика да се промени категорията на труд.

Тогава министър Хинков сподели, че от Министерството на труда и обществената политика имат позитивна настройка за смяната, само че следва да се образува междуведомствена работна група, която ще разиска опциите и периодите. Преди месец министърът на труда и обществената политика Йорданка Шалапатова сподели, че категоризирането на труда е нормативно регламентиран развой и каквато и смяна да има, би трябвало да бъде направена през законодателни промени. Шалапатова уточни, че работна група с специалисти от двете министерства ще разиска въпроса и ще предложи съответните промени.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР