Основите на следващата Европейска стратегия за младежта ще бъдат поставени

...
Основите на следващата Европейска стратегия за младежта ще бъдат поставени
Коментари Харесай

Основите на нова Европейска стратегия за младежта ще бъдат поставени в София

Основите на идната Европейска тактика за младежта ще бъдат сложени по време на Европейската младежка конференция, проведена в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз от Министерство на младежта и спорта и Европейската комисия. Събитието ще се състои в зала 9 на Националния замък на културата от 17-ти до 19-ти април 2018 година

Европейската младежка конференция в София е най-значимото събитие от шестия цикъл на Структурирания разговор, а “Бъдещето на младежите в Европа “ е измежду главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На форума ще участват над 250 участници – младежи, политици, общественици и представители на институции, заети в областта на младежките въпроси. Главен сътрудник е УНИЦЕФ.

В резултат от извършените съвещания с към 50 000 млади европейци по време на конференцията ще бъдат систематизирани 11 тематични области, които ще се трансфорат в Европейски юношески цели и ще послужат като съответна рекомендация към Европейска комисия за идната Европейска тактика за младежта. На тази база ММС планува актуализиране на Националната младежка тактика по модел на Европейската, с цел да отговори на настоящите потребности на младежите в България.

Целта на конференцията е тя да послужи като платформа за ефикасна работа сред младежите и представителите на институции, виновни за осъществяването на младежките политики в Европа. Форумът се стреми да покаже положително партньорство сред младежите и властимащите и какво съставлява овластяването на младите. Ще бъдат разисквани проблемите, очакванията и провокациите, които повлияват развиването на младежите на национално, европейско и международно равнище.

В събитието ще вземат присъединяване и младежи от Западните балкани и Източното партньорство, което е резултат от поредната политика на държавното управление на Бойко Борисов за консолидиране на Западните балкани в Европейския съюз. Младежките делегати са определени посредством районните офиси на Фонда на Организация на обединените нации за население и развиване (UNFPA), като множеството от тях са представители на организации, работещи с малцинствени групи. За пръв път на подобен вид юношески конференции има включен български и интернационален жестомимичен превод за младежи с повреден слух, защото на нея ще участват глухи младежи, както от България, по този начин и от Европейската общественост.

Министерството на младежта и спорта работи по два съществени документа в Работна Група " Младеж " на Съвета на Европейски Съюз, а точно " ролята на младежите в построяването на несъмнено, сплотено и хармонично общество в Европа " и " ролята на младежите за превъзмогване на демографските провокации в границите на Европейския съюз “, като за пръв път се реализира междусекторно партньорство с Работна Група Организация на обединените нации. ММС ще продължи работата си по тези предпочитани тематики и след Председателството. В момента се приготвя и меморандум за съдействие сред ММС и районните офиси на Фонда на Организация на обединените нации за население и развиване (UNFPA), който ще бъде подписан от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

В организацията на събитието ще вземат участие и 18 доброволци, подбрани след прелиминарен конкурс. С тях към този момент се организира образование за главните им права и отговорности, получиха урок по първа помощ и бяха осведомени какво е Структуриран разговор и по какъв начин да работят в екип. Прецедент е, че доброволците ще бъдат упълномощени от своите университети за работата си по време на конференцията.

Част от формалните посетители на Европейската младежка конференция ще бъдат Европейският комисар по въпросите на младежта, спорта и културата Тибор Наврачич, заместител министър-председателят на Република България Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-върховният комисар по човешки права Кейт Гилмор, районният шеф на UNICEF Афшан Кан, специфичният делегат на Организация на обединените нации по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, районният шеф на Фонда на Организация на обединените нации за население и развиване (UNFPA) Алана Армитаж, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова), отрасловият заместник-министър в ММС Ваня Колева, представители на Национален юношески конгрес.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР