Основите на голяма сграда от римската епоха, вероятно със стопанско

...
Основите на голяма сграда от римската епоха, вероятно със стопанско
Коментари Харесай

Голяма сграда от римската епоха откриха археолози в центъра на Мездра

Основите на огромна постройка от римската ера, евентуално със стопанско предопределение, откриха археолозите от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Враца при избавителни разкопки в центъра на Мездра.

Спасителните разкопки започнаха при започване на тази седмица в парцела на ул. "Александър Стамболийски ", където преди два месеца в корените на остаряла джанка бе открита групова монетна находка от римския императорски интервал, изясни шефът на РИМ-Враца Георги Ганецовски.

Сребърните монети от съкровището бяха датирани от средата на 1-ви доникъде на 3-ти век. Целта на разкопките е да се намерят повече данни както за селището, за което се знае че е съществувало като прилежащо към цитаделата в местността "Калето " край Мездра, по този начин и за аргументите, довели до закопаването на монетите.

Основите на постройката са от дялан камък с кална заварка, а откритата керамика и бронзови монети я датират към 4-ти век, описа ръководителят на разкопките доцент доктор Нарцис Торбов. Той добави, че при разкопките са открити следи от огромен пожар, който е провокиран от нахлуване на селището, след което то към този момент е прекратило своето битие. Това удостоверява първичната догадка на археолозите, че съкровището е заровено поради почналите готски нашествия по нашите земи, които тогава са били част от Римската империя. Нарцис Торбов уточни, че разкопките ще продължат в дълбочина, с цел да се потърсят остатъци от по-ранни столетия, които да дадат повече данни за възникването и развиването на селището, което е било от градски вид в римската ера.

Спасителните разкопки в Мездра, които ще продължат до края на идната седмица, се правят с поддръжката на общината. В тях вземат участие служащи от общинското дружество "Чистота " и екип на музея във Враца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР