Основен източник на корупционен риск са възможностите за директен контакт

...
Основен източник на корупционен риск са възможностите за директен контакт
Коментари Харесай

Е-управлението като антикорупционна мярка

Основен източник на корупционен риск са опциите за пряк контакт сред администрацията и жителите, неизчистените процеси и процедури, неналичието на бистрота и проследимост на активността на администрацията. Това съобщи ръководителят на Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) Атанас Темелков по време на интернационалния конгрес " Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията ", която се организира под патронажа на президента Румен Радев.

Според Темелков непрозрачната, непредсказуема и безотчетна среда поражда условия за разрастване на корупционни практики, което може да се реши само с поредни старания за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса и с ограничение на директния човешки контакт с администрациите посредством средствата на електронното ръководство.



“И сега жителите могат да спестят забележителна част от взаимоотношението си с институциите, без да е належащо да ги посещават на място. Едва към 5-6 на 100 потребителите обаче се възползват от тези благоприятни условия. Вече бяха отстранени и редица удостоверителни услуги, които администрациите не изискват от жителите и от бизнеса. Трябва да продължи и смяната на вътрешните процеси в самите администрации, които към момента блокират процеса по унищожаване на удостоверителните услуги”, уточни Атанас Темелков.

Председателят на ДАЕУ изброи и някои от целите на организацията - смяна на модела на финансиране на електронното ръководство, основаване на идея за ръководство на виталния цикъл на осведомителните запаси на администрацията и смяна на над 250 нормативни документи, които към момента изискват влажен щемпел и автограф върху книжен притежател. Също по този начин ще бъдат изменени координацията и контролните механизми в региона на електронното ръководство, като се планува въвеждане на институцията на Главен информативен управител на е-управлението.

“Всеки жител ще може да ревизира данните, съхранявани за него в държавни регистри и да управлява тяхната новост. ДАЕУ към този момент разполага и с решение за отбрана на персоналните данни, а от началото на юни т.г. за жителите е налична обществена електронна административна услуга, която им разрешава да достъпват по електронен път здравното си досие”, добави Атанас Темелков и добави, че Държавната организация за е-управление е създала главен развой на електронните услуги за жителите и за бизнеса. Това значи, че процесите, които стоят зад всяка електронна административна услуга, ще бъдат еднотипни за всяка администрация, като всички системи в администрацията ще бъдат обезпечавани от едни и същи централизирани модули за услуги от така наречен 4 равнище (включват електронно възнаграждение и приемане на услугата).

До ноември 2018 година всички администрации ще обменят документи между тях напълно по електронен път. До момента от 560 административни структури над 320 към този момент имат такава опция, разгласи още ръководителят на ДАЕУ.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР