Основателят Йe Дзянмин страни от медиите, не пие и не

...
Основателят Йe Дзянмин страни от медиите, не пие и не
Коментари Харесай

Потайният китайски енергиен гигант

Основателят Йe Дзянмин страни от медиите, не пие и не пуши и съгласно легендата избира да чете Конфуций в дома си

[CEFC China Energy] Още по тематиката
CEFC China Energy желае да купи притежателя на bTV

Разрастването на китайските медийни ползи в района съответствува с разширението на самодейността " Поясът и пътят "
27 ное 2017
Милиардерски консорциум за съдебномедицинска експертиза

Някои от най-богатите хора в Чехия и Словакия желаят да купят притежателя на bTV
16 ное 2017
Китайският конгломерат CEFC възнамерява да влага в " Роснефт "

Сделката ще послужи за индикатор на стоплящите се връзки сред Москва и Пекин
6 сеп 2017 Светът на бизнеса познава доста светкавични корпоративни триумфи, някои с помощта на умения и страховит артикул, други на шанс, трети по неразбираеми аргументи. Никой не може да каже какъв тъкмо е казусът с потайната китайска компания CEFC China Energy, само че е реалност, че за пет години тя се трансформира от дребен незнаен търговец на горива от Шанхай в огромен интернационален енергиен състезател с най-разнообразни ползи, в това число и в Централна и Източна Европа.

Достатъчен образец за упоритостите му са новините от последните месеци, че в консорциум с чешки вложители е измежду любимците за придобиване от Time Warner на медийната група Central European Media Enterprises (CME), която е притежател и на българската " БТВ медиа груп ". Друга надалеч по-голяма договорка беше тази от септември, при която CEFC China Energy купи дял от 14.2% в най-големия съветски петролен производител " Роснефть " против 9.1 милиарда $. Подобни мегапридобивания привлякоха интереса към бързия напредък на частната компания.

Но по какъв начин?

Днес CEFC е бизнес за 40 милиарда $, което я прави шестата най-голяма частна компания в Китай с бизнес в Европа, Африка, Близкия изток и други Обществено известната информация е, че е основана от Йe Дзянмин през 2002 година Самият 40-годишен Йе страни от медиите, не пие и не пуши и съгласно легендата избира да чете Конфуций в дома си. И за разлика от други китайски частни компании не разрешава на роднините си да работят в CEFC.

Йе израства в родната провинция на китайския президент Си Дзинпин Фудзян. Първоначално е горски контрольор, само че преди към 15 години взе участие в наддаването за локални дребни петролни активи в района и ги печели. Не е известно по какъв начин финансира покупката, като формалната версия е, че взима заеми от познати. Започва търговия с тях и последователно се разраства, а след време изнася бизнеса си и зад граница благодарение на държавни банки - сходно финансиране е непостижимо за множеството частни китайски компании.

Сега CEFC държи част от стратегическия петролен запас на Китай, а в ръководството й вземат участие доста от някогашните ръководители на държавните енергийни компании. На британския си уебсайт компанията разказва бизнеса си като " неповторим мениджърски модел, комбиниращ търговия, конфуцианство и ръководство от армейски вид ". Макар да се сочи сама за новаторска компания, някои порядки в нея припомнят повече на огромните държавни конгломерати: има партиен комитет, както и младежка организация, и раздава месечни награди като " ударник ", " отличен партиен член " и първенец по тенис на маса. Подобни структури загатват за непосредственост на CEFC с Китайската комунистическа партия, като някои специалисти не отхвърлят даже опцията тя да е огромен вложител в сянка.

Йе не дава публични изказвания за проектите си за компанията, само че в коментар за Reuters от началото на годината пресотделът на CEFC разгласи, че главната цел е основаването на интегрирана петролна компания, която държи банки, застрахователи и брокери. Част от този проект към този момент е изпълнен. Освен каузи в " Роснефть " тя държи петролни активи в Обединените арабски емирства, Чад и Казахстан, където преди година и половина купи KMGI - интернационалния бизнес на държавната " КазМунайГаз ". Той държи Rompetrol, която има бизнес с бензиностанции и в България. CEFC към този момент има мрежа от над 2000 бензиностанции.

Основният интерес

Безспорно едни от най-големите й ползи са в Чешката република, където отвори втората си централа след Шанхай, с която да управлява европейския си бизнес. Там китайската група има дялове в пивоварната Lobkowicz, издателската къща Еmpresa Media, най-популярния локален футболен клуб " Славия Прага ", както и самолетната компания Travel Service. Основната перла в короната е делът й от 50% в чешко-словашката J&T Finance Group, за който чака последно утвърждение. Едно от условията за тази договорка е финансирането да е транспарантно. J&T има банки, опериращи в Чехия, Русия, Хърватия, Барбадос и Словакия, което ще даде на китайците достъп и до еврозоната. Йе е стопански консултант и на чешкия президент Милош Земан. Подобни огромни вложения накараха локалните медии да издигнат въпроса дали ползите на CEFC в района са чисто търговски, или имат по-голяма цел.

" Страничен наблюдаващ не би могъл да откри логиката в скорошните вложения на компанията, които са в толкоз доста и разнообразни промишлености ", разяснява Кени Тан Син-хин от хонконгската консултантска организация Junyang Securities пред South China Morning Post. Според него има индикации, че покупките на енергийната компания са обвързани с развиването на китайската инфраструктурна самодейност " Поясът и пътят ", която цели да свърже Пекин с Европа, а ползата към CМЕ е воден от предпочитание за приемане на медиен комфорт в страните, където се вършат вложенията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР