Основателят на Уикилийкс“ днес получи шанс да продължи борбата си

...
Основателят на Уикилийкс“ днес получи шанс да продължи борбата си
Коментари Харесай

Британски съд разреши на Джулиан Асандж отново да обжалва екстрадицията си в САЩ

Основателят на „ Уикилийкс “ през днешния ден получи късмет да продължи битката си против своята екстрадиция в Съединените щати, откакто Висшият съд в Лондон постанови, че Съединени американски щати би трябвало да дадат повече гаранции за сигурността му, съобщи Ройтерс.

Американски прокурори желаят да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинявания, всички без едно по Закона за шпионажа, поради публикуването в „ Уикилийкс “ на поверителни военни документи на Съединени американски щати и дипломатически грами.

Миналия месец юристите на Асандж желаеха позволение да апелират решението на Англия за неговото изгонване в Съединени американски щати, аргументирайки се, че повдигнатото му обвиняване е било политически стимулирано.

В решението си двама висши съдии споделиха, че той има същински изгледи за сполучливо обжалване на екстрадицията на редица учредения.

Съдът даде опция на управляващите в Съединени американски щати да дават " приемливи гаранции " по въпросите дали той може да разчита на Първата корекция на американската Конституция, гарантираща свободата на словото, и дали може да бъде наказан на гибел.

Ако тези гаранции не бъдат показани, Асандж ще получи позволение за обжалване. Допълнително чуване е планувано за 20 май.

Съединени американски щати настояват, че разкритията на “Уикилийкс “ са заплашили живота на техните сътрудници, и няма опрощение за неговите незаконни дейности.



Много поддръжници на Асандж го приветстваха като воин, противопоставил се на властта, който макар че е публицист, е преследван за откриване на непозволени дейности на Съединените щати и хипотетични военни закононарушения.

Междувременно Съединени американски щати обявиха, че Асандж е упрекнат за „ безсистемно и умишлено “ издание на имената на източници, а не поради неговите политически възгледи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР